Molens en gemaal in beweging

Toerisme

MAAS EN WAAL – Wist je dat de wieken van een molen naar links draaien, tegen de klok in? Waarom? Vraag dat aan de molenaar tijdens de Nationale Molen- en gemalendag in het weekend van 14 en 15 mei. Molenaars stellen hun molens open voor bezoekers, organiseren extra activiteiten en beantwoorden alle vragen van bezoekers. Museum De Tuut in Appeltern is ook geopend voor publiek.

Sinds 1972 vindt ieder jaar de Nationale Molen- en gemalendag plaats. Een dag waarop meer dan zeshonderd wind- en watermolens en gemalen open zijn voor het publiek. Met deze dag wil men laten zien dat molens vitaal zijn; levende monumenten die het verdienen om te worden behouden.

Zaterdag
Sommige molens zijn het hele weekend geopend, anderen op zaterdag of zondag. Molenaar Jeroen van De Oude Molen in Wijchen laat graag zijn bijzondere werkplaats zien op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Er is van alles te beleven, zoals brood en pannenkoeken bakken en een rondleiding door de molen. Kinderen kunnen meedoen met een kleurwedstrijd 'Wie maakt de mooiste molentekening?' en oudere kinderen en volwassenen kunnen meedoen aan een prijsvraag. Hiermee zijn leuke prijsjes te winnen. Daarnaast is er een streekmarkt met eerlijke producten uit de streek. Voor meer informatie: www.wijchensemolen.nl.

In Afferden is molen De Drie Waaien open. De molenaar verzorgt daar een rondleiding door de molen. Wie in Winssen naar de Beatrix Molen gaat, kan er een rondleiding volgen, pannenkoeken bakken of genieten van muziek.

Weekend feest
Molen De Haag in Beuningen is zowel op zaterdag als zondag de hele dag geopend en feestelijk versierd. Op het molenterrein zijn diverse activiteiten voor kinderen, waaronder een speurtocht, molenpannenkoeken bakken. Bezoekers kunnen ambachtelijke cake en molenbrood proeven. Ten slotte is er een prijsvraag; hoe vaak gaan de wieken rond. De winnaar ontvangt een molenpakket.

Bij de familie Jeg Li, van molen Tot Voordeel en Genoeg is op beide dagen muziek en een rondleiding door de molen. In de Hernense molen is op zaterdag en zondag een rondleiding.

Op zondag is er een rondleiding door de Molen van Dreumel. De molen van Maasbommel is niet geopend, maar de wieken draaien wel.

De Tuut
De Tuut staat op 14 en 16 onder stoom. De stoommachines draaien die dagen van 11.00 tot 16.00 uur. De aanwezige vrijwilligers vertellen over de geschiedenis van het stoomgemaal, over de werking en de over de betekenis ervan. In het motorenmuseum draaien de motoren ook. Zondag 15 mei is het museum ook geopend, maar staat het stoomgemaal niet onder stoom.