Foto: John van Gelder
Foto: John van Gelder

de Maas&Waler dat ben ik

Algemeen

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                Fred van den Berg
Leeftijd:                49 jaar
Woonplaats:        Beneden-Leeuwen

Door Addy de Meij

FA De Rosmolen is een plek waar wordt gesport, gerepeteerd, gegeten en gefeest. Een klein half jaar geleden werd het complex officieel geopend. 'Elke dag is hier anders', vertelt Fred van den Berg. Samen met zijn partner Jolanda is hij verantwoordelijk voor het beheer van de multifunctionele accommodatie in Beneden-Leeuwen. Ze runnen het geheel samen, waarbij Jolanda ruwweg het eerste deel van de dag voor haar rekening neemt. In de loop van de dag komt Fred erbij, die 's avonds het gebouw weer afsluit. Toch komt het regelmatig voor dat de twee samen tot laat in de avond aan het werk zijn. Tot groot genoegen van Jolanda, die dat wel gezellig vindt.

Brasserie
Naast beheerder van het complex is Fred de uitbater van Brasserie De Rosmolen. 'Ik heb altijd in de horeca gewerkt, al vanaf mijn vijftiende jaar', vertelt hij. 'Jarenlang een mix van werken en studeren, continu met mijn vak bezig. Daarna lang als chef-kok in de keuken gestaan bij restaurant De Lunterse Boer, zo ook bij restaurant De Goudreinet in de Betuwe.'

De Leeuwenaar werkte maar liefst zestien en half jaar in De Twee Linden aan de Zandstraat, als chef-kok en manager. Hij kreeg de gelegenheid om te solliciteren bij De Rosmolen, en heeft daar tot nu toe geen spijt van gehad, integendeel. 'Wat plezierig was, was dat we vanaf het begin zijn betrokken bij de verbouwing, en zo konden meedenken over de inrichting van bijvoorbeeld de keuken en de aankleding van de brasserie. Dat hebben we allebei erg op prijs gesteld', aldus Fred.

Met de eetgelegenheid wilden de twee niet aanvullend zijn op wat de horeca in Beneden-Leeuwen al te bieden heeft, maar een kaart laten zien naar hun eigen smaak en idee. 'Zo voegen we iets toe aan het culinaire palet van Beneden-Leeuwen.' Fred benadrukt dat het sinds kort ook mogelijk is om in de brasserie te lunchen en dat binnenkort het buitenterras wordt geïnstalleerd.
Activiteiten
Er gebeurt van alles in de Rosmolen: het rooster is van maandag tot en met zaterdagmiddag continu gevuld met activiteiten. Sportclubs en verenigingen vinden er onderdak en de bibliotheek is gehuisvest boven de Brasserie. Daarnaast is De Rosmolen in het weekend beschikbaar voor besloten bijeenkomsten. 'Het gebouw moet het gevoel van een huiskamer uitstralen,' zegt Fred, 'mensen kunnen hier terecht voor feestjes, bruiloften, vergaderingen of zomaar even een borreltje. Het complex is met gemeenschapsgeld gebouwd en alles staat hier in dienst van de mensen in West Maas en Waal. Ik loop nog steeds heel trots hier rond, er gebeurt zoveel.'
Roots
Fred komt oorspronkelijk uit Rhenen, uit een gezin met een militaire traditie. 'Mijn oom was kok in het leger, mijn vader adjudant bij de luchtmacht. Mijn broer zat bij de landmacht, ikzelf vroeger bij de luchtmacht, op vliegveld Delen', aldus Fred. Jolanda daarentegen is een echte Lauwse. De twee ontmoetten elkaar op het grensvlak tussen Rhenen en Maas en Waal, in discotheek Cornerhouse in Kesteren. Inmiddels woont het stel al weer jaren in Maas en Waal. 'Het is hier heel gemoedelijk', zegt Fred. 'Ons kent ons, en iedereen groet elkaar. Bij het overhuizen van de oude naar de nieuwe Rosmolen hebben we bijvoorbeeld ook veel hulp gekregen. Dat was echt fantastisch.
In zijn vrije tijd is Fred zo af en toe te vinden bij Leones. 'Ik trainde vroeger het dameselftal', vertelt Fred. 'Heb ik vier jaar gedaan. En ben tevens leider van het jeugdelftal geweest.' Zelf voetbalde hij in zijn Rhenense tijd ook. 'Misschien heb ik daarom ook wel twee voetbalkinderen. Mijn dochter Demi-Anne (17) en zoon Kaylee (13) zijn allebei actief op het veld bij Leones. Als vader sta ik natuurlijk af en toe langs de lijn.' Maar het grootste deel van de tijd is hij te vinden in 'zijn' Rosmolen. 'De energie halen wij uit de mensen die hier komen. Voor hen willen wij klaar staan, en als zij tevreden zijn dan zijn wij dat ook. Ons doel is dat de mensen niet naar De Rosmolen gaan, maar naar Fred en Jolanda, dat zou geweldig zijn.'