Ploegentijdrit in het poldergebied bij Dreumel.
Ploegentijdrit in het poldergebied bij Dreumel. Foto: RTV De Leeuwen

Tweehonderd wielrenners door de polder

Sport

DREUMEL - De ploegentijdrit door het poldergebied bij Dreumel wordt zondag een mooie uitdaging voor Ren- en Toervereniging De Leeuwen. Die organiseert de rit over 37 kilometer voor de derde keer, nu met 50 ploegen met elk vier renners.

De Leeuwen heeft door de massale deelname een nieuwe vorm van tijdregistratie met behulp van een chip op het stuur en een mat bij start en finish. Voor het warmdraaien kunnen de renners in de tent op één van de tien Tacx fietstrainers klimmen. De vernieuwingen passen bij de actieve club. Voorzitter Hans van Eldijk: 'Deze tijdrit is een krachtmeting voor het uit recreanten bestaande deelnemersveld. Het gaat hard: de snelste jongens bereiken een gemiddelde snelheid dik boven de 40 kilometer per uur. Ze koersen vijf keer over het afgesloten parcours van 7,4 kilometer vanaf de Meerheuvelweg, komen ook over de Bergweg, Zijvond en de schilderachtige Merenweg en finishen aan de Kavelweg.'

In het deelnemersveld zitten ook Maas en Waalse ploegen, zoals Hoogte stage met Frank Wakker (winnaar in 2014), een Metec-team, enkele ploegen van WTC Druten en De Leeuwen zelf. Andere teams komen uit de omgeving, waaronder Tiel, Lith en Berghem. Winnaar in 2015 was ETP Zutphen in een tijd van 49 minuten en 50 seconden. Na de verkenning van het parcours en het warmdraaien in de tent bij Van Schijndel, valt om tien uur het eerste startschot. Met een tussentijd van drie minuten gaan de ploegen op pad. De laatste vertrekt rond half één. Kijkers zijn welkom langs de route of bij de tent.
RTV De Leeuwen, met 162 leden, heeft ook een groep van dertig jeugdleden. Die gaan regelmatig op pad naar Bergharen, Rhenen en de omgeving van Nijmegen.

Door Anton Janssen