Een van de panden van de Yasemin Groep (Wamel)
Een van de panden van de Yasemin Groep (Wamel) Foto: Aafke Labout

Tijd is geld zegt de raad van West Maas en Waal

Politiek

WEST MAAS EN WAAL - De voltallige raad was aanwezig bij een extra RondeTafelGesprek (RTG) over de financiering van twee leegstaande panden in Maasbommel en Wamel. Deze panden worden niet gebruikt voor de opvang van Oekraïners na bezwaren van omwonenden, bezwaren die door het college van B en W zijn gehonoreerd.

Na een kort geding dat werd aangespannen door de Yasemin Groep - eigenaar van beide locaties - is de gemeente verplicht de huur te voldoen. ‘Hoewel het vonnis zich beperkt tot de Raadhuisdijk 18 te Maasbommel ligt het in de rede om ook huur te gaan betalen voor de Wilhelminastraat 9 te Wamel’, zegt de gemeente.
Een uitgebreide berekening, maar het komt er op neer dat het college van B en W de raad vraagt akkoord te gaan met het beschikbaar stellen van 576.000 euro uit de Algemene Reserve. Met dit bedrag is de huur van beide panden gedekt tot 4 maart 2025. Naast dit bedrag zijn er ook nog juridische en andere kosten, want de onderhandelingen tussen eigenaar en gemeente zitten muurvast. ‘Sinds 6 februari is er uitsluitend overleg tussen advocaten van beide partijen’, zegt wethouder Van den Boom. Ondertussen voert de wethouder gesprekken met omwonenden van de twee panden om te onderzoeken wat wel mogelijk zou zijn.

De raad vraagt - niet voor de eerste keer - om meer betrokken te worden bij wat gaande is. Jagtenberg (VVD): ‘De VVD heeft per brief ideeën voor een oplossing ingediend. Elke verstreken maand brengt steeds meer kosten met zich mee’. Piet Donkers (SMeW): ‘We hebben nog steeds geen concrete oplossing gezien, en we zijn nu een half jaar verder’.

De raad besloot na een intensief vergaderuurtje tot een debat op de eerstkomende raadsvergadering donderdagavond 29 februari aanstaande.

De uitkomst zal niet verrassend zijn, er zit weinig anders op dan in te stemmen met de reservering van zes ton gemeenschapsgeld. Een bedrag dat lager kan uitpakken als er snel een uitweg wordt gevonden uit deze impasse tussen Yasemin Groep en de gemeente.

Door Addy de Meij