Gemeentehuis West Maas en Waal.
Gemeentehuis West Maas en Waal. Foto: John van Gelder

Motie van treurnis voor college West Maas en Waal

Politiek

WEST MAAS EN WAAL – Het college van burgemeester en wethouders kreeg het flink voor de kiezen afgelopen donderdagavond in de gemeenteraadsvergadering. Met een motie van treurnis en een motie van afkeuring spraken de raadsleden hun ergernis uit over de gang van zaken rond de huur van twee panden in Maasbommel en Wamel, bedoeld voor de opvang van Oekraïners.

Fractievoorzitter van Sociaal Maas en Waal (SMeW) Piet Donkers gaf aan dat hij niet uit is op het aftreden van het college: ‘We hebben gekozen voor een motie van afkeuring en niet voor wantrouwen, want dat zou zwaardere consequenties hebben.’ Reden voor deze keus: ‘omdat het vorige college - met andere wethouders - al onderhandelde over de huur van de villa in Maasbommel, kunnen we het huidige college niet alles aanrekenen.’

Daarnaast verweet Sociaal Maas en Waal het college onbehoorlijk bestuur, maar wethouder Van den Boom sprak dat tegen; er was volgens haar naar beste weten gehandeld, met de kennis van het moment.

Het steekt dat het college de raad niet tot nauwelijks heeft geïnformeerd of geraadpleegd, en daarmee voelt de raad zich buitenspel gezet. Wat ook steekt is de onbekendheid over waar het college nu mee bezig is: welke oplossingen ziet men, waar zit men ergens in het traject, welke ideeën leven er bij het college? Ook in deze raadsvergadering gaf de wethouder geen openheid van zaken. Daarnaast was er ergernis over het feit dat er geen verslag is gedeeld met de omwonenden van de villa op de Raadhuisdijk in Maasbommel, noch met de raad. Wel zegde wethouder Van den Boom de raad toe over een maand (22 februari) uitsluitsel te geven, zodat de raad zich goed kan voorbereiden op de gemeenteraadsvergadering van 29 februari. De verslagen voor de omwonenden liggen klaar.

Maar waar tijdens een informatieavond op 16 januari - waar de wethouder informatie verstrekte over de onenigheid met de Yasemin Groep - nog werd geroepen dat de onderste steen boven moet, is de raad nu wat bedachtzamer. Eerst de problemen oplossen en pas daarna uitzoeken wat er echt is gebeurd; wat maakte dat de raad buiten de onderhandelingen is gehouden, en waar en waarom is het zo misgegaan? Sjaak Janssen (FD-Wamel): ‘Nu niet dimdammen, laten we onze energie steken in oplossingen.’ Want de huur voor de lege villa loopt door. ‘Uiteindelijk moeten we onderzoeken hoe dit zover heeft kunnen komen.’ Ellen Jagtenberg (VVD): ‘Dit duurt veel te lang, pak door alsjeblieft.’

Het merendeel van de raad ging niet mee in de motie van afkeuring van SMeW, maar wel met een motie van treurnis, die door alle raadsleden, behalve die van SMeW, werd ondersteund. Eveneens werd een motie van de FD-fractie aangenomen om onderzoek te doen naar de financiële consequenties van een en ander.

Achtergrond

De gemeenteraad van West Maas en Waal was niet geïnformeerd door het vorige college van B&W, dat naar later bleek een contract had gesloten met de Yasemin Groep voor de opvang van Oekraïners in een villa aan de Raadhuisstraat in Maasbommel, door de Yasemin Groep aangekocht. Het huidige college besloot in een onbewaakt moment, na overleg met omwonenden, om de opvang van Oekraïners in het pand te annuleren. De Yasemin Groep maakte bezwaar en kreeg gelijk bij de rechter, die de gemeente sommeerde maandelijks de huur voor de villa in Maasbommel te voldoen. Het college kwam haar belofte aan de omwonenden wel na, waardoor nu maandelijks huur betaald wordt voor een leegstaande villa.

In Wamel - en binnen de raad - is tevens onrust over de mogelijke bestemming van het pand aan de Wilhelminastraat 9. Dit pand, dat eveneens eigendom is van de Yasemin Groep, zou ook bedoeld zijn voor de opvang van Oekraïners.

Door Addy de Meij