Het betreffende pand aan de Wilhelminastraat in Wamel.
Het betreffende pand aan de Wilhelminastraat in Wamel. Foto: Aafke Labout

Opvang Oekraïners gaat niet van een leien dakje

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – Vorige week dinsdag 12 december diende een kort geding over een conflict tussen de gemeente West Maas en Waal en de heer L. Karahan over een mogelijke opvanglocatie aan de Raadhuisdijk in Maasbommel. 

Het pand, een aankoop van Karahan met het doel er vluchtelingen te vestigen, staat ter discussie omdat het college van burgemeester en wethouders tijdens een informatieavond voor omwonenden besloot om de villa aan de Raadhuisdijk niet voor vluchtelingenopvang in te zetten. Aan het besluit lagen praktische bezwaren ten grondslag over verkeersveiligheid, gebrek aan parkeerruimte en overlast voor omwonenden. 

Het is een aderlating voor de eigenaar, die ook een opvanglocatie in Altforst in bezit heeft en daar de zorg voor 75 Oekraïners levert. Het plan was om dat ook aan de Raadhuisdijk te gaan doen en, naar sinds kort blijkt, eveneens in een villa aan de Wilhelminastraat in Wamel. 

Karahan voelde zich gedupeerd en besloot tot een kort geding. De gemeente heeft als weerwoord dat de overeenkomst pas geldig is als de gemeenteraad akkoord is. Uiterlijk vrijdag 22 december aanstaande doet de rechter uitspraak. 

Omwonenden informeren

Het kort geding was aanleiding voor de gemeente om de omwonenden van het pand Wilhelminastraat versneld te informeren over het plan om daar de Oekraïners te vestigen, die nu nog in ‘t Veerhuis in Wamel wonen. Het contract met ‘t Veerhuis verloopt op 1 februari 2024 .

Voorlichtingsavond

De voorlichtingsavond, waar zo’n zestig omwonenden aanwezig waren, kan worden gekarakteriseerd als een open gesprek, aldus een woordvoerder van de gemeente. Wethouder Marieke van den Boom had veel vragen te beantwoorden. Als de rechtbank de heer Karahan in het gelijk stelt, zal de gemeente zich moeten beraden hoe hiermee om te gaan. 

Overigens moet er nog een heel vergunningentraject worden doorlopen voordat de Wamelse Oekraïners zich in het pand kunnen vestigen.

Door Addy de Meij