Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Haagse bluf

  Column

Gelderland is de grootste provincie van Nederland, toch telt de Tweede Kamer slechts tien Gelderse leden. Landelijke politiek blijkt vooral een spelletje voor het westen. Twee derde van de 150 Kamerleden komt namelijk uit de Randstad, de plek waar men meent dat de wereld eindigt achter de Coentunnel.

We boffen dus dat we in deze regio een heuse landelijke politicus hebben. VVD’er Hayke Veldman woont in het prachtige Winssen en verkeert in een uitgelezen positie om Maas en Waal wat meer op de kaart zetten. Het is maar een hint, Hayke.
Kortom, Den Haag kan wel wat meer Gelderse invloeden gebruiken. De Beuningse Ricardo Brouwer gaat een dappere poging wagen: hij wil namens de PvdA de kamer in en heeft zich officieel verkiesbaar gesteld.
Dat is om een heleboel redenen een gedurfde gok. Volgens de peilingen kan de PvdA straks in maart rekenen op een zeteltje of achttien. Zie maar eens als nieuwkomer zo hoog op de lijst te belanden. Daarnaast moet je de politieke slangenkuil overleven: handtekeningen verzamelen, relatief conservatieve kiescommissies meekrijgen en al die andere nieuwe en oude kandidaten weren die ook hongeren naar een plekje op het pluche.

Een ander ernstig nadeel van Ricardo: hij is principieel. Niet alleen omdat hij opkomt voor LHBTI-rechten, hij is bovenal tegen ordinaire achterkamertjespraktijken. Het soort listigheden waarmee zijn eigen partij in Beuningen Sijmen Versluijs aan een wethoudersbaantje hielp. Brouwer stopte daardoor zelfs met zijn commissiewerk. Hij vond dat zijn partij als bijwagen van de regenten van BN&M niks te zoeken had in een coalitie. Een terecht en principevol besluit.

Daarmee ben je natuurlijk volstrekt ongeschikt in Den Haag waar je als politicus geacht wordt je principes en idealen te verpatsen om een kaartje voor de baantjescarrousel te bemachtigen.

Wat dat betreft hadden we beter Sijmen Versluijs kunnen afvaardigen naar het Haagse. Houden we Ricardo hier als gedroomde PvdA-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Eerlijk duurt het langst.

Patrick Huisman

Meer berichten