Ricardo Brouwer.
Ricardo Brouwer. Foto: GER LOEFFEN

Beuningenaar wil Tweede Kamer in

Politiek

BEUNINGEN - Hij wil Gelderland (waar hij woont) maar ook Friesland (waar hij vandaan komt) meer smoel geven, maar ook onderwerpen als armoedebestrijding, emancipatie en cultuur. Ricardo Brouwer zit vol plannen mocht hij Tweede Kamerlid worden voor de PvdA. Want dat is zijn plan. Deze week biedt hij zijn brief met de bijbehorende ondersteuningsverklaringen aan bij de kandidaatstellingscommissie van de PvdA, waar onder meer de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch in zit.

Eerder was Brouwer actief als bestuurslid van de Jonge Socialisten Arnhem-Nijmegen en het PvdA Roze Netwerk, maar ook als commissielid van de gemeente Beuningen. Momenteel werkt hij voor PvdA Gelderland.

Emancipatie

Brouwer wil zich, als hij naar Den Haag mag, inzetten voor mensen die net boven, op en onder de armoedegrens leven. 'Wat gaat corona voor hen betekenen? We moeten hen boven water zien te houden.' Ook staat volgens hem emancipatie onder druk: 'we horen bijvoorbeeld steeds meer over geweld tegen LHBTI's, vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven en ook mensen van kleur worden nog te vaak niet gerepresenteerd. Daar moet verandering in komen, liever gisteren dan vandaag.'

Een Tweede Kamerlid moet natuurlijk veel in Den Haag zijn maar Brouwer blijft bij een Kamerlidmaatschap wel in Beuningen: 'ik heb niet per se de ambitie om te verhuizen. Wel speelt in mijn hoofd om een kamer of studio erbij te nemen in Den Haag. Soms duren debatten tot diep in de nacht en ik ben niet in het bezit van een rijbewijs. Dan is het wel zo praktisch om daar te blijven als je de volgende ochtend weer vroeg in de Kamer moet zijn.'

Mocht hij niet de kamer ingaan weet hij nog niet wat hij gaat doen in politiek opzicht. Terugkeren in de Beuningse politiek in 2022 ligt nog niet voor de hand nadat hij opstapte als commissielid.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart 2021.

Door Patrick Huisman