Babbels:Prijsberekening

Column Column Babbels

Waar Beuningen haar zwembad en sporthal de komende jaren laat verkrotten, pakt Druten de boel een stuk voortvarender aan. Na een halve eeuw dienst kan sporthal De Heuvel daar wel een opfrisbeurt gebruiken en ook zwembad De Gelenberg is toe aan een renovatie.

Het Drutens college denkt een stap of zes verder dan een likje verf en zet zowaar in op complete nieuwbouw. Voor de vorm zijn er nog drie andere varianten doorgerekend, maar in het weinig dualistische Druten krijgt het college altijd haar zin. In dit geval iets om blij mee te zijn, want het levert inwoners van Druten een zwembad en sporthal op. En dat voor een slordige 13 miljoen euro, praktisch een koopje!

Hoe slordig is dat koopje precies? Nou, de BTW-kosten blijken niet helemaal verrekend te kunnen worden, dus het wordt ietsje duurder. Maar hey, dan heb je ook wat! Eh, op de inrichting van de openbare ruimte na dan. Of een goede ontsluiting van het park. Dat kost minimaal zes ton extra. Maar goed, dan staat er ook iets en je kunt er zelfs komen!

Jammer wel dat de oude panden van de sporthal en zwembad er ook nog staan. Ze hebben in de boeken nog een niet afgeschreven restwaarde van zo'n 750.000 euro, daar gaat ook de sloopkogel doorheen. En dan vergeet de gemeente nog zoiets praktisch als de nutsvoorzieningen, die zijn ook nog niet begroot. Een zwembad zonder water zwemt toch wat stroef en sporten in het donker lijkt me een af te raden experiment.

Ik begrijp dat Kernachtig Druten en andere partijen willen scoren met dit soort mooie projecten bij de verkiezingen in 2022. Maar het roept wel vragen op. Dorpshuis 't Trefpunt moest een aantal jaren terug nog behoorlijk op de kleintjes letten.

En wat doen we met het oudste dorpshuis van de gemeente? Eentje dat nooit de hand op heeft moeten houden vanwege schulden, maar waar nu dringend iets aan gedaan moet worden.

Dorpshuis de Lier in Puiflijk krijgt volgens de laatste collegebegroting één miljoen, maar is dat genoeg en waarom horen we er niets meer over?