Sportpark De Gelenberg.
Sportpark De Gelenberg. Foto: John van Gelder

Nieuwe sporthal en zwembad in Druten

Algemeen

DRUTEN – In 2022 moet er op De Gelenberg een nieuw sportcomplex staan waarvan een nieuwe sporthal en zwembad de belangrijkste onderdelen zijn. Dat is althans het voorstel van het college van B&W van Druten.

Sporthal De Heuvel is al vijftig jaar oud en Zwembad De Gelenberg is over een aantal jaren toe aan een grote renovatie. Daar komt bij dat de gymzalen van het Pax Christi aan de Klepperheide verouderd zijn en de gemeente verantwoordelijk is voor een gymvoorziening.

Wensen andere sportclubs

Ook met andere sportclubs in de gemeente is gesproken over hun wensen. Druturnia heeft aangegeven dat zij graag huurder wil worden van de nieuwe sporthal en verzoekt om extra turnfaciliteiten, zodat zij als vereniging verder kan groeien. De Paard- en Ponyvereniging De Musketiers heeft een verzoek ingediend voor een buitenrijbak voor wedstrijden. Die wedstrijden zijn belangrijk om de vereniging financieel gezond te houden volgens de club.

Nieuw sportcomplex

Samen met de huidige lage rentestand komt de gemeente daarmee tot de conclusie dat het nu verstandig zou zijn deze zaken in één keer op te lossen met een nieuw sportcomplex.

Horeca

De gemeente ziet in een gezamenlijk sportcomplex ook de mogelijkheid om het horecagedeelte op een goede wijze extern te laten exploiteren. Tevens kan met een nieuwe indeling van het park het parkeerprobleem worden opgelost.

Duurste variant

Er zijn ook nog andere varianten doorgerekend met een kleinere sporthal en waarbij het zwembad niet of nu al gerenoveerd wordt, maar het college gaat zelf dus voor de duurste variant met complete nieuwbouw.

Nadeel van de duurste variant is wel dat er op het zwembad nog een boekwaarde rust van 660.000 euro die nog afgeschreven moet worden. Ook de herinrichting van het park zal meer gaan kosten dan de 600.000 euro die nu begroot is. De stikstofproblematiek en bouwen in een waterwingebied kunnen zorgen voor vertraging van de plannen.

Het hele plan gaat bijna dertien miljoen euro kosten. Daarvan is een klein deel al gereserveerd in de afgelopen jaren. De gemeente denkt dat de grond waar nu sporthal De Heuvel op staat rond de één miljoen euro gaat opbrengen.

Start bouw

Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan er al in 2021 begonnen worden met de bouw.

Door Patrick Huisman