Babbels: Back to basic

Column

Corry van Rhee is pas sinds 16 januari waarnemend burgemeester in Druten. Toch wachtte haar de schone taak nu al de nieuwjaarstoespraak te geven. Een uitdaging, maar Corry stelde zeker niet teleur.

In tegenstelling tot haar voorganger Lucien van Riswijk kwamen er dit keer geen creatieve oprispingen aan te pas. Corry's optreden bevatte afgelopen maandag geen zang, dans of showballet met escaperoom. Welnee: simpelweg een ambtsketting, een bril, een paar A4tjes aan toespraak waarin ze terugblikte én vooruitkeek naar het nieuwe jaar.

Zo memoreerde ze onder meer aan het nieuwe collegeprogramma waarin staat dat Druten de 'gezondste, actiefste, veiligste, aantrekkelijkste, duurzaamste, ondernemendste, effectiefste gemeente' zijn wil. Gelukkig voor de politici liet ze in het midden ten opzichte van wie of wat. Van Maas & Waal? Van Gelderland? Van Nederland? Het is niet duidelijk, maar het klinkt lekker ambitieus en burgemeester en wethouders vallen er niet op af te rekenen. Het lijkt wel een collegeprogramma.

Maar soit, het was een mooie toespraak en verder een prima onderdeel van een geslaagde nieuwjaarsreceptie waar de burgemeester het optreden aan anderen overliet. Zoals aan Jukebox, deze band van de organisatie Driestroom bestaat uit muzikanten 'met een ondersteuningsvraag'. Voor enthousiasme hadden ze in ieder geval geen ondersteuning nodig. Dat gold ook voor dansers van dansstudio Almir die een aantal fantastische optredens gaven, onder wie Jair en Bob die ook al bij Hollands Got Talent voorbijkwamen.

En zo hoort een nieuwjaarsreceptie dus te zijn. Veel verenigingen en clubs, optredens en een nieuwjaarstoespraak met ambitie. Misschien dat de Beuningse bestuurders de kunst eens komen afkijken. Maar er was helemaal niemand uit Beuningen te bekennen, geen raadslid, geen wethouder en zeker geen burgemeester. Al was er eerlijkheidshalve ook op de Beuningse receptie niemand uit Druten te vinden.

Dat terwijl op beide recepties de dames zich min of meer voorstelden als nieuwe of tijdelijke burgemeester. Zou het wel klikken tussen Daphne en Corry?