De terp aan de Ticheldreef.
De terp aan de Ticheldreef. Foto: John van Gelder

Weghalen veelbesproken berg Ticheldreef kostbaar

Algemeen

DRUTEN - Het college van B&W van Druten stelt de raad voor de berg aan de Ticheldreef tot een halve meter onder het maaiveld af te graven en vervolgens aan te vullen met een afdeklaag tot op het maaiveldniveau.

Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van de actiegroep 'Weg met de berg', die met een petitie aandrong op verwijdering van de berg. De kosten van het realiseren van deze klus zijn 600.000 euro en komen helemaal voor rekening van de gemeente, omdat Van Wanrooij Projectontwikkeling vooralsnog aan geen enkel alternatief financieel wil bijdragen.

Het college is wat mager positief: 'Desondanks zijn wij nog in gesprek met VWPO om voor de helft bij te dragen in de kosten.' Of die poging tot succes zal leiden, is maar zeer de vraag.

Alternatieven

De bult, fraai genoemd de 'herschiklocatie', bestaat grotendeels uit verontreinigende grond. Na de petitie is aan bureau EnviroPlan Bodemsanering gevraagd alternatieven te bedenken voor de herinrichting/ontmanteling van de probleemberg. Die plannen varieerden van helemaal afgraven (kosten 1,2 miljoen euro), zichtlijnen creëren (kosten 2 ton) tot planten van groen en aankleding (de goedkoopste oplossing: 50.000 euro). De berg verplaatsen is niet mogelijk vanwege de wet bodemsanering.

Het college zegt ook te kunnen leven met het plan van het creëren van zichtlijnen van 200.000 euro. Wethouder André Springveld is over dat alternatief nog in gesprek met de projectontwikkelaar. Het blijft natuurlijk de vraag of de protestgroep 'Weg met de berg' wel gelukkig is met dat alternatief.

Door Piet Zeeuwen