Babbels

Column

Rovershol

Het 'Kerkplan Bewust Deest' van Nadine van den Hazelkamp blijft een zorgenkindje. Allereerst omdat zij nog zo'n 3 ton tekortkomt, maar ook omdat de parochie niet meewerkt. Die heeft zelfs onder voorbehoud al een deal met een koper/kaper op de kust die het behoud van de kerkklokken niet kan garanderen.

Beide ontwikkelingen maken me behoorlijk boos. Er zijn toch zeker genoeg gefortuneerde Maas & Walers te vinden die voor barmhartige Samaritaan willen spelen? Voor een relatief klein bedrag maak je een goede beurt bij de lokale gemeenschap, je helpt een ondernemer met een goed plan én de investering is ongetwijfeld aftrekbaar. Over win-win-winst gesproken.
De vorige keer dat ik lelijke, maar niet onware dingen schreef over de parochie, dreigde het bestuur direct met juridische stappen. Daarom ditmaal vooral een passend advies: wees voor de verandering niet roomser dan de paus, stof dat laatste stuk fatsoen af en ga praten met Nadine over samenwerking. Ja, samenwerking!

In deze kwestie is overigens ook een grote rol weggelegd voor de gemeente, maar die geeft grotendeels niet thuis. Kennelijk is ze net als de kerk vergeten dat ze een verbindende rol heeft in de samenleving. Als die kerken dan toch verkocht moeten worden, dan dient Druten dat dove parochiebestuur duidelijk te maken dat er belangrijkere zaken zijn dan de hoogste bieding.

Rationele argumenten werken vaak niet bij kerkelijke kopstukken, zeker niet als ze geldhonger hebben. Daarom is het zaak ze om de oren te slaan met een stukje uit het boek der boeken. Bladert u even mee naar Mattheüs XXI 12-13?

'En Jezus ging de tempel binnen en dreef allen uit, die verkochten en kochten in de tempel, en de tafels der wisselaars keerde Hij om en de stoelen van hen, die de duiven verkochten. Hij zeide tot hen: "Er staat geschreven: Mijn huis zal een bedehuis heten, maar gij maakt het tot een rovershol."

Amen.

door Patrick Huisman