Mensen doen liever geen aangifte waarbij politie bij hen thuis komt

Algemeen

REGIO - Verreweg de meeste mensen die aangifte doen van een misdrijf, doen dat op het politiebureau, op een politiesteunpunt of via telefoon of internet. De politie is ook bereid om voor de aangifte langs te gaan bij de mensen thuis, maar van deze mogelijkheid maken relatief weinig mensen gebruik.

Veel mensen hebben liever niet dat de buurt ziet dat de politie bij hen langskomt. Blijkbaar is men bang dat allerlei verhalen de ronde gaan doen.

Geen directe link dalende criminaliteit en aangiftebereidheid

Landelijk en ook in de politieregio Tweestromenland is al langere tijd sprake van een terugloop van de meeste vormen van criminaliteit. Dat blijkt onder meer uit drie nota´s van het politieteam Tweestromenland, dat de gemeenten Druten, Beuningen, Berg en Dal, Wijchen, West Maas en Waal en Heumen omvat. In de nota´s, waaronder het Jaarplan 2018 en ´Terugblik 1e halfjaar 2018´, wordt geen directe link gelegd tussen de teruglopende criminaliteitscijfers en de aangiftebereidheid van de bevolking. Veel inwoners gaan er vanuit dat de dalende criminaliteit vooral wordt veroorzaakt doordat de mensen minder snel aangifte doen.

Aantal politiebureaus afgenomen

Vroeger konden mensen eerder spontaan een politiebureau binnenlopen om aangifte te doen. Tegenwoordig zijn er minder politiebureaus en moet je een afspraak maken, of je aanmelden via internet. Toch doet de politie veel moeite om goed contact te hebben met de bevolking. Zo kan de burger meestal zelf kiezen op welke wijze hij contact wil met de politie. Daarnaast laat de politie de burger altijd weten bij wie hij terecht kan en wordt de burger in principe altijd op de hoogte gehouden. Team Tweestromenland beschikt over 23 wijkagenten. Zij vormen de ogen en oren van de politie in de woonwijken en hebben veel direct contact met buurtbewoners.

Veelvuldig verwarde personen

Wijkagenten worden ook opgeleid om signalen van radicalisering vroegtijdig te herkennen en te monitoren. Ook leren ze hoe ze dergelijke informatie onopvallend kunnen inwinnen. Dit alles gebeurt aan de hand van het landelijke actieprogramma ´integrale aanpak jihadisme´. Volgens de politie Tweestromenland komt het fenomeen verwarde personen veelvuldig voor. In die gevallen werkt men vaak samen met onder andere sociale teams. Het is de bedoeling dat de verwarde persoon zijn leven uiteindelijk weer op orde krijgt en geen overlast meer veroorzaakt.

Focus op ondermijning samenleving

Ook focust het politieteam zich op zogeheten ondermijning van de samenleving, waarbij de nadruk ligt op de aanpak van hennepteelt en de bijbehorende georganiseerde criminaliteit. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Tweestromenland negen hennepkwekerijen geruimd. Dat betrof Heumen (2), Wijchen (4), Beuningen (1) en Druten (2). In bijna alle gevallen was er sprake van diefstal van stroom.

Bron via mediapartners RN7.