Babbels: Zonneklaar

Column Column Babbels

Ranglijsten horen bij het eind van het jaar en Nederland domineert in meerdere lijstjes weer de bovenste regionen. Of het nou gaat om handel of de gelukindex: het kan niet op. 'We zijn een gaaf land.'

Desondanks doen we het dramatisch als het aankomt op groene stroom. Alleen Luxemburg doet het slechter dan onze 6,6 procent duurzaam opgewekte energie. Om u een kleine indruk te geven: alle Scandinavische landen zitten ruim boven de 40 procent.

Hoe ons anders zo voortvarende land op 6,6 procent blijft steken werd me duidelijk, toen ik zag dat Deest tegen een drijvend zonnepark in de Uivermeertjes is. Bijna 900 handtekeningen zijn opgehaald voor de zoveelste petitie. Nieuwsgierig als ik ben, nam ik de standpunten tot me: 'De Uivermeertjes is een natuurgebied en dat mag geen industrieel gebied worden.'

Pardon? De plassen zijn door de zandwinning zo diep dat er nog amper leven in het water is, behalve langs de oevers en die blijven gewoon zoals ze zijn. En daarbij, maken zonnepanelen op het water een gebied direct industrieel? Dat het om ongeveer een derde van de plassen gaat is ook een detail dat men graag vergeet.

Verder zie ik nauwelijks argumenten, maar wel veel humorvolle onzin. Zo moet er volgens de opstellers van de petitie 'rekening worden gehouden met lokale initiatieven.' Want dan is een zonnepark ineens minder erg? Of deze: 'overweeg windenergie.' Dat laatste is toch om te gieren als een turbine?

Wie ook maar voorstelt ergens een windmolen te plaatsen, krijgt direct een actiegroep over zich heen die klaar is de paal uit de grond te rukken. Maar nu is windenergie ineens de oplossing? Geven zonneparken geluidsoverlast, slagschaduw of gezondheidsschade zoals (vaak onterecht) wordt beweerd over windmolens. Het was mij onbekend.

Het enige dat je misschien bij een grote hoeveelheid zonnepanelen nodig hebt is een extra zonnebril vanwege de schittering. Maar de bezwaarmakers hebben die niet nodig, die hebben toch al een bord voor hun kop.

Door Patrick Huisman