Riet de Graaf en Arnold Tromp.
Riet de Graaf en Arnold Tromp. Foto: Aafke Labout

Laatste kerst in Winssense kerk

Algemeen

WINSSEN - Als eerste van de vier parochiekerken, sluit de H. Antonius van Padua kerk in Winssen begin 2020 haar deuren. De kerk, gebouwd in 1938, is de grootste kerk van de gemeente Beuningen. Toch besloot het parochiebestuur dat juist dit kerkgebouw dicht moest. Kerst 2019 betekent voor de inwoners van Winssen dan ook de laatste kerstviering in eigen dorp.

'De diensten rondom kerst hebben daardoor wel een extra lading gekregen', vertellen de krasse Riet de Graaf en Arnold Tromp. De tachtigplussers zetten zich nog wekelijks (zo niet dagelijks) in voor de dorpskerk. Riet als lid van de contactraad en voorzitter van het koor. Arnold als koster, dirigent en organist. Beiden zijn vastberaden een mooie nachtmis en kerstviering neer te zetten.
'Niet alleen voor de parochianen is het een beladen kerst', vertelt Riet, 'maar ook voor de koorleden. Het veertig mensen tellende koor, groot voor tegenwoordige begrippen, houdt door de sluiting ook op te bestaan. En daarmee valt ook zijn sociale functie weg. Het is fijn dat we de nachtmis samen met het orgel kunnen zingen. Het is de laatste keer...'

Jan Hermens zit die avond achter het orgel, Arnold Tromp dirigeert het koor. De 87-jarige Winssenaar, geboren en getogen in het pand waar nu De Arend gevestigd is, heeft de kerk in 1938 nog gebouwd zien worden. Inmiddels bekleedt hij al 65 jaar de functie van koster. 'Ik ben begonnen met een volle kerk, en ik eindig met een lege kerk', zegt hij met een treurige blik in zijn ogen. 'In al die jaren zijn er maar weinig dagen geweest dat ik niet in de kerk was. Voor vieringen, uitvaarten en huwelijken, maar ook gewoon elke ochtend en avond even. Ja, ik heb hier lief en leed gedeeld', verzucht hij. 'Met pijn in mijn hart sluit ik 5 januari de deuren. Maar, ik hou nog wel een oogje in 't zeil hoor.'

Sluiting

Op zaterdag 4 januari is er tussen 10.00 en 16.00 uur gelegenheid om afscheid van het kerkgebouw te nemen. Er worden filmpjes van vroeger vertoond, en Arnold is aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

De laatste dienst in de kerk is op zondag 5 januari om 10.00 uur. Naderhand is iedereen welkom in De Paulus om na te praten onder het genot van een kop koffie.