Logo demaasenwaler.nl
Karin Swanenberg.
Karin Swanenberg. (Foto: José Iping)

Het waterleven op de Strang

Boekpresentatie Woelwater 16 en 17 november

Door Hanneke de Vries - Hoefnagel

BENEDEN-LEEUWEN – Karin Swanenberg schreef een boek over het waterleven op de Strang, waar ze met José op een woonboot woont. De verhalen in 'Woelwater, leven in de stroming van de Waal' gaan over haar belevenissen op en rondom het water.

Wonen op het water kan in Nederland op ongeveer 10.000 plaatsen. Karin en José hebben één plekje hiervan kunnen bemachtigen en lieten een ark bouwen. Terug naar de wal is geen optie: 'We genieten hier enorm. Het water, de ganzen en onze vlonder. Door mijn ervaring op te schrijven, geniet ik hier dubbel van.' Karin verhuisde in 2007 van Den Bosch naar het water in Beneden-Leeuwen.

In het dagelijks leven is ze beroepsvoorlezer en eindredacteur van een gesproken maandblad voor blinden en slechtzienden, waarvoor ze ook audiomontages maakt: 'Dat kwam goed uit, want ik heb voor het boek ook een luisterboek gemaakt.'

Geluiden

Samen kijken we door het raam en zien de eendjes langs zwemmen: 'Wat hoor je?' Met gesloten ogen probeer ik thuis te brengen wat ik hoor. 'Hoor je de eenden, de grote vrachtschepen op de Waal? Hoor je ook het water klotsen tegen de vlonder? Die geluiden komen terug in het luisterboek.

Elke dag heb je ander uitzicht, alle seizoenen door. Het water is ook telkens anders', aldus Karin. 'Als ik 's ochtends mijn boterham eet, kijk ik uit over het water. En elke avond ben ik wel even buiten op de vlonder. Dan zie ik aalscholvers, schapen, ijsvogels of soms een vos.' Wat begon met columns voor De Gelderlander groeide uit tot een verhalenbundel over ruim tien jaar waterwonen.

In het boek staan illustraties van Josette Lenders.

Boekpresentatie

Karin presenteert haar eerste boek op een bijzondere manier: met een kleine expositie van de etsen van Josette Lenders, in het weekend van 16 en 17 november. De expositie wordt gehouden in de Zandstraat in Beneden Leeuwen, in een leeg winkelpand rechts van de ijssalon. 'We signeren dan boeken en de CD's. En natuurlijk lees ik voor.' Woelwater is vanaf 18 november verkrijgbaar, maar liefhebbers kunnen aankomend weekend al het gesigneerde exemplaar bemachtigen.

Meer berichten