Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Pretsigaret

  Column

Net als de grote randstedelijke gemeentes treedt ook Beuningen hard op tegen drugsoverlast. Afgelopen week werden namelijk drie panden verzegeld waar de politie soft- en harddrugs heeft gevonden. Lovenswaardig, niemand wil een xtc-lab als buurman.

Maar gek genoeg zijn die drugs al in augustus gevonden. Moet er echt drie maanden zitten tussen huiszoeking en sluiting? Volgens de gemeente wel, want er moest eerst getest worden of de buitgemaakte pillen en poedertjes wel drugs waren. En oh ja, ook moesten de bewoners bezwaar kunnen maken tegen de sluiting.

Je moet aardig high zijn om die logica te volgen. Het is toch veiliger die panden meteen te verzegelen? En doe je er negentig dagen over om drugs thuis te brengen? Een beetje herdershond heeft het met één snuffel al bekeken en zelfs zonder groene vingers spot je de cannabisplant tussen de fuchsia's.

En dat bewoners bezwaar maken tegen de sluiting voelt helemaal als de omgekeerde wereld. Waarom kan dat niet als het pand al gesloten is? Als het echt zo onterecht is, sta je met een kort geding snel genoeg bij de rechter om je stulpje weer in te kunnen.

Daphne Bergman maakt haar reputatie als de law & order burgemeester weer waar na Groene Heuvelsgate en treedt streng op: 'Ik vind de leefbaarheid in onze buurten en wijken heel belangrijk. Drugshandel staat dat in de weg.'

Nogmaals heel begrijpelijk als we het hebben over illegale xtc-labs of het provisorisch aftappen van stroom met alle levensgevaarlijke gevolgen van dien. Maar dit draconische softdrugsbeleid voelt toch wat vreemd uit de mond van een D66 burgemeester, ooit een partij met heel vrijgevochten opvattingen over softdrugs.

De oplossing is gewoon een coffeeshop toelaten in dat gezellige winkelcentrum met zoveel leegstand. Dat haalt alle overlast alvast uit de wijken en ik sta vooraan als Bergman de boel opent met een legale pretsigaret. Helemaal te wow, weet je wel.

Door Patrick Huisman

Meer berichten