Tijdens de clubavonden is er ook een postzegelberg.
Tijdens de clubavonden is er ook een postzegelberg. Foto: Jos Courbois

Vereniging in Beeld: Postzegelvereniging Tussen Waal en Maas

Algemeen Vereniging in beeld

Postzegelvereniging bijna 40 jaar

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Postzegelvereniging Tussen Waal en Maas uit Ewijk.

De Ewijkse vereniging, met leden uit het hele Land van Maas en Waal, viert volgend jaar haar 40-jarig bestaan. Inmiddels is het aantal leden teruggelopen van 125 op het hoogtepunt tot 44 leden tegenwoordig. De gemiddelde leeftijd van de leden ligt tussen de 70 en 75 jaar. De krimp van het ledenaantal is iets dat alle postzegelvereringen in het land merken. De meeste postzegels, vooral die tussen 1945 en 2001 geproduceerd zijn, zijn minder waard geworden en er worden ook steeds minder nieuwe postzegels gemaakt.

Clubavond

Elke derde donderdag van de maand, van september tot en met mei, houdt de vereniging een clubavond in MFA 't Hart in Ewijk. Daarbij staat het ruilen van postzegels en het maken van een praatje met elkaar voorop. Tijdens zo'n avond is er veel te doen op het gebied van postzegels. Zo wordt er regelmatig uitleg gegeven over bijvoorbeeld het tegengaan van verkleuring of wordt er iemand uitgenodigd die veel kan vertellen over postzegels uit een bepaald land waar diegene doorheen gereisd heeft. Daarnaast nodigt de vereniging ook handelaren uit met een grote postzegelcollectie. Zij stallen hun verzamelboeken en postzegels uit. Ten slotte kunnen er mooie prijzen gewonnen worden met het dobbelen en de loterij. Er zijn ook leden die de clubavonden niet bezoeken, maar wel deelnemen aan de rondzending van postzegels. Hierbij worden boekjes met verschillende soorten postzegels verspreid onder de leden, die zij kunnen kopen en sparen. Dit zijn onder andere persoonlijke postzegels die de vereniging zelf ontwerpt. De foto's op deze postzegels worden zelf gemaakt en zijn kenmerkend voor de omgeving, zoals de Oude Toren in Ewijk.

De eerstvolgende clubavond vindt plaats op donderdag 19 september vanaf 19.30 uur. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Op zondag 20 oktober houdt Postzegelvereniging Tussen Waal en Maas de jaarlijkse grote ruildag in MFA 't Hart.

Door Femke Pierlo