Sociaal Maas en Waal maakt zich sterk voor behoud streekmuseum

Ingezonden

MAAS EN WAAL - Sociaal Maas en Waal vindt dat het streekmuseum behouden moet blijven voor het Land van Maas en Waal en heeft daarom raadsvragen gesteld aan het college van B&W gemeente Druten:                                                        

'Onderwerp: Streekmuseum Tweestromenland

Zoals waarschijnlijk ook bij u bekend hangt het voortbestaan van het Maas en Waals streekmuseum Tweestromenland aan een zijden draadje.

Het streekmuseum Tweestromenland trekt jaarlijks een redelijk aantal betalende bezoekers en veel scholen weten het museum te vinden. Ook scholen uit Druten en Wijchen bezoeken dit museum en die scholen reageerden heel positief. Voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs in de regio Maas en Waal en daarbuiten zijn educatieve programma's beschikbaar. De programma's die men heeft voor het onderwijs sluiten aan bij de kerndoelen van het onderwijs en vallen onder de doorlopende leerlijn Reizen in de Tijd (www.reizenindetijd.nl).Omdat het streekmuseum te weinig financiële mogelijkheden heeft voor wisselcollecties nemen de gewone bezoekersaantallen langzaam af. Voor wisselcollecties ontbreken op dit moment de financiële mogelijkheden. Het mag toch niet gebeuren dat dit museum dat een heel mooi beeld geeft hoe de inwoners van Maas en Waal in vroegere tijden leefden gaat verdwijnen. Het is van belang dat ons streekerfgoed, dat nu al jaren door het bestuur met vele vrijwilligers beheerd wordt, in stand blijft en het culturele erfgoed en daarmee ook een belangrijk deel van onze cultuurhistorie behouden blijft.

Het streekmuseum ziet zich vooral gesteld voor hoge lasten zoals € 11.000 huur en bijna € 10.000 aan energielasten. Voor zover wij weten krijgt het museum € 5.000 subsidie van de gemeente West Maas en Waal, € 3.500 van de gemeente Druten en € 2.000 van de gemeenten Beuningen en Wijchen. Deze bijdragen dekken bij lange na niet de vaste lasten. Nu er een poging wordt ondernomen om een doorstart te maken, lijkt het een goed moment om als gezamenlijke vier gemeenten in het Land van Maas en Waal daadwerkelijk te helpen bij de doorstart. Daarbij denken wij aan het verhogen van de subsidiebedragen en daarnaast zou de gemeente West Maas en Waal ook het gebouw moeten verduurzamen om de energielasten te drukken omdat deze lasten onevenredig hoog zijn en de gemeente toch de opdracht heeft haar gebouwen te verduurzamen.

Het initiatief om als gezamenlijk regio gemeenten bij elkaar komen om dit probleem op te lossen moet natuurlijk liggen bij de gemeente West Maas en Waal. Het zou een goede zaak zijn dat de gemeente West Maas en Waal met haar natuurlijke bondgenoten in het Land van Maas en Waal naar een oplossing zoekt om het museum goede overlevingskansen te geven. Vanwege dit initiatief verzenden wij deze vragen ook naar het college van West Maas en Waal in het vertrouwen dat zij een dergelijk initiatief zullen nemen.

Vragen:

  1. Is het college bereid positief te reageren op een verzoek van de gemeente West Maas en Waal indien zij met de gemeenten in Maas en Waal over het voortbestaan van het streekmuseum wensen te overleggen?
  2. Is het college bereid om extra financiële middelen beschikbaar te stellen onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad?


Dini Uitdehaag

Ton Ebben'