West Maas en Waal zoekt naar samenwerkingspartners

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Met welke andere gemeenten of bedrijven gaan we samenwerken in de toekomst? Dat is de vraag die de gemeente West Maas en Waal zich de komende tijd gaat stellen. Het college van B&W heeft een intern onderzoek gedaan naar de bedrijfsvoering en de uitkomst is dat men op bepaalde gebieden wil gaan samenwerken met anderen.

Juridische zaken, financiën en het klanten contact center blijven in ieder geval in eigen beheer. De samenwerking ziet men vooral in de sectoren als personeel, ICT en communicatie.

Volgens burgemeester Vincent van Neerbos zou het bijvoorbeeld prima kunnen dat een bedrijf de ICT doet en dat het personeel samen met een andere gemeente georganiseerd wordt.

Van Neerbos: "met deze stap kan de gemeente nog relatief zelfstandig kan blijven." De burgemeester doelt daarmee op de vele samenwerkingsverbanden die de gemeente al heeft als het bijvoorbeeld gaat om het afval dat door de Avri wordt verzorgd of de omgevingsdienst ODR die allerlei controletaken uitvoert.

In het verleden zijn er al eerder pogingen geweest tot samenwerking. Meest recent was de zogenaamde "BNW-samenwerking" met Buren en Nederbetuwe. Die liep stuk in 2014 omdat er toch niet die voordelen uitkwamen waar de gemeenten op gehoopt hadden.

Door Patrick Huisman