Logo demaasenwaler.nl
Jesper Broens werd feestelijk onthaald op Schiphol.
Jesper Broens werd feestelijk onthaald op Schiphol. (Eigen foto.)

MS-Patiënt Jesper Broens terug uit Rusland

BERGHAREN - Bijna een maand geleden vertrok Jesper Broens naar Rusland om na een maandenlange crowdfundingsactie behandeld te worden voor de ziekte Multiple Sclerose (MS). Na wekenlang lobbyen lukte het de Bergharenaar om naast zijn eigen spaargeld 60.000 euro bij elkaar te krijgen om de HSCT-behandeling in Moskou te ondergaan. Afgelopen vrijdag keerde hij terug op Nederlandse bodem.

De behandeling staat voor autologe hematopoïetische stamceltherapie, waarbij aanwezige stamcellen in het beenmerg en bloed worden gebruikt. Bij deze behandeling wordt het afweersysteem gereset, zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen aanvallen, wat dus gebeurt bij een actieve vorm van MS. Deze behandeling lijkt voor Jesper geslaagd.

Nieuwe geboortedatum
'Ik heb zelfs een nieuwe geboortedatum gekregen', vertelt Jesper enthousiast via de telefoon. Face-to-face contact is op dit moment niet mogelijk, aangezien hij vanwege zijn lage weerstand voorlopig nog in quarantaine blijft. 'Toen mijn stamcellen werden teruggeplaatst kreeg ik een nieuwe geboortedatum. Dat werd gevierd met een pizzaparty', lacht hij.

Revalideren
Er heerst momenteel veel blijdschap in huize Broens. 'Ik heb in Rusland toch wel een fantastische tijd gehad. Mijn dokter was echt geweldig. Op de eerste dag zei hij ook 'noem me geen dokter, maar je vriend'. De behandeling was heel persoonlijk, wat erg fijn was.'

Eerste stappen
Na de behandeling is het tijd om te revalideren. Maar de eerste stappen zijn al door Jesper gezet, letterlijk. 'Het begon met een klein stukje achter de rollator van twintig meter, met een paar pauzes tussendoor. Nu loop ik zonder pauze een blok van tweehonderd meter.'

'Ik heb nog een lange weg te gaan, het revalideren gaat pas echt beginnen na twee maanden. Maar het belooft veel goeds', besluit hij hoopvol.

Door Lieke Beijer.

Meer berichten