Afbeelding

Ambitieus Tornado wil met drie jeugdteams competitie spelen

Algemeen

DRUTEN - Bij Tornado in Druten wordt in verschillende geledingen geschaakt. Op de weg naar het gouden jubileum in 2017 heeft de vereniging een helder doel: met drie jeugdteams competitie spelen en proberen het landelijk platform te halen. De volwassenen zijn ook in de vakantie met hun sport bezig.

Wedstrijdleider/bestuurslid Stan Jacobs is ook trainer en begeleider bij het jeugdschaak. Jacobs: 'Afgelopen seizoen speelden we met de C-jeugd (tot en met veertien jaar) en een E-team (tot en met tien jaar) competitie. De E met Thomas Hol, Jesper van den Berk, Ivan Wijono en Marijn Meurs deed het prima.'

Landelijk debuut
De begeleider: 'Ze haalden in Ede met de vierde plaats net niet de landelijke finale, maar mochten met een wildcard toch door. In Zuid Scharwoude (boven Alkmaar) waren veertig teams met ruim 160 kinderen actief. Bij dit landelijk debuut speelde onze E in de middenmoot. Het was voor de kinderen een geweldige belevenis.'

Komend seizoen
'Die mooie schaakdag smaakt naar meer. We richten voor komend seizoen onze pijlen weer op jeugdteam wedstrijden. Naast een C- en een E-viertal streven we naar een D-team (vanaf twaalf jaar).We willen opnieuw tot de landelijke finale doordringen', legt Jacobs uit.

Bloeiende schaakvereniging
Tornado telt bijna zestig leden, waarvan ongeveer vijfentwintig volwassenen en ruim dertig jeugdleden. Zij is daarmee een bloeiende schaakvereniging. Er is ook een groep met acht schakers die hun partijen thuis spelen. Tornado komt met vier teams uit in de competitie van de OSBO (de oostelijke schaakbond). Het eerste team promoveerde naar de tweede klasse en komt nu met een achttal uit. Het tweede, met overwegend jeugdspelers, is een zestal in de derde klasse, verder komen twee viertallen uit in de vierde klasse.

Jubileum
Voorzitter Jurjo Hagen doet volgende maand een stapje terug. Hij stopt na meer dan vijfentwintig jaar als bestuurslid, maar blijft actief achter het schaakbord. Hagen: 'Het was altijd mijn bedoeling bij het 50-jarig bestaan af te treden. Tornado is een bloeiende vereniging, ik blijf betrokken bij de voorbereiding van het jubileum. We denken aan verschillende activiteiten, ook voor de jeugd.'

Leuk en gezellig
Femke Janssen, haar wieg stond in het vroegere café De Kikvorsch in Altforst, is het enige vrouwelijk lid. Ze zwemt en wandelt ook en is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Via een oom belandde ze bij Tornado. De Drutense: 'Ik vind schaken geweldig leuk en gezellig, en speel ook online. De sport spreekt me aan: ik wil les gaan geven.' Aan het einde van de derde Zomerschaakavond veroverde Femke de derde prijs.

Zomerschaak
De strijdlust bij de zomeravondcompetitie is groot. Eén van de deelnemers liet vorige week een winnende positie glippen: 'Onbegrijpelijk, ik liet me met 'mat achter de paaltjes' verrassen.' Zomerschaak is nog op 24 en 31 augustus in café De Bever in Beneden-Leeuwen. Daarna beginnen de clubavonden op vrijdag in De Kubus in Druten. De jeugd vanaf 18.45 uur, de volwassenen vanaf 20.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website: www.svtornado.nl. Door Anton Jansen.