Sinan Can te gast bij Heerensociëteit Lauwe
Sinan Can te gast bij Heerensociëteit Lauwe Foto: John van Gelder

Sinan Can te gast bij Heerensociëteit Lauwe

Mens

DRUTEN - Afgelopen maandag was er een bijzondere netwerkavond van de Heerensociëteit Lauwe met gastspreker Sinan Can.

Zo’n honderd genodigden waren deze avond te gast bij Megens Installaties, die deze netwerkavond faciliteerde. Stan van den Dobbelsteen, ambassadeur van de Tim Foundation, kondigde de gastspreker van de avond aan, de bekende tv-cineast Sinan Can.

Sinan Can is onderzoeksjournalist en documentairemaker bij BNNVARA. Hij heeft meerdere keren oorlogs- en rampgebieden bezocht, met een focus op het Midden-Oosten. Hij maakte onder andere de veel geprezen documentaires ‘De Arabische Storm’ en ‘Bloedbroeders’. In 2016 won hij de ereprijs Journalist voor de Vrede en afgelopen jaar heeft hij de Leon Weckeprijs 2023 toegekend gekregen. De Leon Weckeprijs is een tweejaarlijkse waardering voor mensen die een kritisch geluid laten horen in de publieke discussie rondom oorlog, vrede en internationale politiek. 

De geboren en getogen Nijmegenaar kent het Land van Maas en Waal goed. Toen hij voor deze avond werd benaderd, hoefde hij ook niet lang na te denken. Ondanks zijn drukke agenda maakt hij graag tijd om als gastspreker zijn verhalen te delen, zeker als het qua locatie voor hem een thuiswedstrijd is. Can’s drijfveer hiervoor is de kinderstichting Shams-Rumi, die zich inzet voor kinderen in (na-) oorlogsgebieden. De opbrengst van een dergelijke avond gaat dan naar deze stichting. Met deze stichting kan hij wat voor de kinderen betekenen die hij tijdens zijn vele reizen heeft ontmoet. Hij had het gevoel als journalist en documentairemaker alleen te komen ‘halen’. Deze stichting geeft hem de mogelijkheid ook wat te komen ‘brengen’ aan de mensen. 

Can weet veel over de geschiedenis van het Midden-Oosten. Hij vindt het interessant en belangrijk om mensen meer over dit gebied te vertellen. Er spelen namelijk vaak andere zaken op de achtergrond. ‘In ieder geval meer dan je op het 8 uur journaal hoort’. Zo liet hij aan de hand van een kaart van het Midden-Oosten zien, welke invloeden oorlogen en kolonisaties op de diverse landen hebben gehad. En dat veel conflicten parallel lopen met de grondstoffen uit bepaalde landen. Een recent voorbeeld hiervan is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het land Oekraïne is rijk aan grondstoffen, zoals steenkool en bijvoorbeeld lithium, de gewilde grondstof om batterijen van te maken voor bijvoorbeeld elektrische auto’s.

Aan de hand van diverse voorbeelden vertelde Can deze avond dat er vaak twee kanten zijn aan elk verhaal en elk conflict. Ondanks de vele conflicten wist hij de bezoekers op een luchtige manier en met grapjes en anekdotes te boeien. Zo vertelde Can dat hij veel IS’ers heeft geïnterviewd: ‘Waarschijnlijk heb ik meer IS’ers gesproken dan de hele AIVD bij elkaar’. 

Ondanks het feit dat Can luchtig en met humor vertelt over zijn ervaringen in het Midden-Oosten, gaf hij aan dat het tijd is om afscheid te nemen van de oorlog. ‘Na zoveel jaar laat het je niet onberoerd.’ Momenteel is hij nog bezig met een crimeserie. Daarna hoopt hij mooie, hoopvolle verhalen te maken. Verhalen die hij al die jaren links heeft laten liggen en niet de ellende, maar de schoonheid van het Midden-Oosten laten zien. Wellicht dat een vervolg op de serie ‘Sinan op zoek naar het Paradijs’ in het verschiet ligt.

Aan het eind van de avond beantwoordde Can nog een aantal vragen van de genodigden. Op de vraag of het gerucht klopt dat hij drie rondjes in een NEC-bus door Arnhem gaat rijden als NEC de bekerwedstrijd tegen Feyenoord wint, kon hij enkel positief beamen. ‘Afspraak is afspraak, met alle gevolgen van dien.’ Can is een echte voetballiefhebber en NEC-fan. Hij wist te vertellen dat NEC nog nooit de beker heeft gewonnen, maar wel al vier keer de finale heeft verloren. Can hoopt dat de beker 21 april mee terug gaat naar Nijmegen. Naast de beker voor NEC hoopt hij ook nog een keer een EK of WK winst van het Nederlands elftal mee te maken.

Goede doelen

De netwerkavond is mede mogelijk gemaakt door een groot aantal lokale ondernemers. Sinan Can heeft aangeboden om zijn gage volledig te doneren. De opbrengst van de avond gaat naar twee goede doelen, stichting Shams-Rumi en de Tim Foundation.

Sinan is voorzitter van de stichting Shams-Rumi. De stichting zet zich in voor kinderen in (na-) oorlogsgebieden om ze een menswaardiger en liefdevoller leven te kunnen bieden. De hulp van de stichting is heel divers en voor zowel kleine als grote zaken, denk aan kleding, zonnepanelen of couveuses. 

Het andere goede doel is de Tim Foundation, waar Jos van Wamel zich al jaren voor inzet. Elke week worden er 1 à 2 kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Een zeldzame aandoening, waar nu helaas nog geen medicijn voor is. De Tim Foundation zet zich in om zoveel mogelijk geld te verzamelen om onderzoek te steunen.

Opbrengst

Met dank aan Sinan Can gaat er 1.000 euro naar de Tim Foundation. Bij de ontvangstruimte stond een bus, waar de gasten van de netwerkavond een vrijwillige bijdrage in konden doen voor stichting Shams-Rumi. De opbrengst hiervan bedroeg 3.815 euro. Can maakte maandagavond bekend dat met deze opbrengst een weeshuis in Libanon opgeknapt gaat worden.