Lavrentii Sydorenko en Zoia Zeleniva
Lavrentii Sydorenko en Zoia Zeleniva Foto: Ton Ebben

Oekraïners in West Maas en Waal

Mens

‘Ik denk niet aan de dag van morgen, maar dank God voor vandaag’

De gemeente West Maas en Waal vangt op twee locaties Oekraïense vluchtelingen op. In Altforst op de locatie Yasmin en in Wamel in ’t Veerhuis. Deze twee locaties hebben een capaciteit van respectievelijk 63 en 46 personen. Bij particulieren verblijven 77 personen. De opvang in Altforst kan worden uitgebreid tot maximaal 75 personen. Veel Oekraïners die in de gemeente West Maas en Waal en Druten wonen, volgen Nederlandse les in Druten bij Van Kraaij Educatie op diverse locaties.

Een van de docenten is Jan Uitdehaag die docent is van de twee Oekraïners met wie ik vandaag spreek. Hij heeft ze terdege op het interview voorbereid en hij gaat met mij mee vandaag. Vooraf heb ik enkele vragen doorgestuurd naar hem en hij heeft ze de opdracht gegeven in het Nederlands te antwoorden. Kortom, hij maakte er gewoon een lesje van, maar het werkte wel! De antwoorden kwamen in het Nederlands! 

’t Veerhuis te Wamel
Zoia Zeleniva woont in het Veerhuis. Ze is via een bus met vrijwilligers vanuit Polen in Nederland terechtgekomen. Van dat konvooi is een deel in Altforst gearriveerd en een ander deel in Wamel. In Wamel toen nog in Huize Henricus waar in afwachting van nieuwbouw leegstand was. Ze is hier met haar moeder en zus, haar vader is in Oekraïne. Ze zegt dankbaar te zijn voor de ontvangst in Nederland. De contacten met Nederlanders zijn nog beperkt. Haar Engels is niet geweldig en het Nederlands beheerst ze nog onvoldoende. Ze volgt nu wel fanatiek de Nederlandse lessen die ze heel gedegen voorbereidt. Het is een intelligente vrouw die over een paar maanden zich zeker met het Nederlands kan redden. Haar verbazing in Nederland raakt vooral aan het landschap. Haar verbazing is groot over het grote aantal watergeulen in de steden en de natuur. Ja, in Nederland kennen we ook in veel steden met grachten en op het platteland zoals het Land van Maas en Waal kennen we de rivieren Maas en de Waal, de Wetering en talloze sloten. In Oekraïne gaf Zoia les aan jongeren. Nu in Nederland werkt ze in het Centraal Boekhuis in Culemborg en wel met onregelmatige werktijden. Er zijn meer Oekraïners die daar werken en zij worden met een busje opgehaald en weer thuisgebracht. Zij volgt het nieuws uit Oekraïne via diverse media. Zoia weet ook niet goed hoe ze haar toekomst moet zien. Kan ze nog terug naar een vrij Oekraïne of moet ze terug naar een onvrij Oekraïne en wil ze dan in Nederland blijven. Het is voor haar te vroeg om hier een keuze in te maken.

Yasmin in Altforst
In Altforst woont Lavrentii Sydorenko, een 18-jarige jonge man. Hij woont in de regio van Kiev. Hij is alleen naar Nederland gekomen. In Oekraïne zijn nog twee broers en zussen. Hij is een fan van voetballen. Maar naar ik begrepen heb is hij ook een verdienstelijk voetballer, die de voetbalsport professioneel wil benaderen. Hij voetbalt inmiddels bij Theole in Tiel. Net als Zoia Zeleniva volgt hij Nederlandse les. Hij spreekt heel redelijk Engels en verstaat al behoorlijk Nederlands en hij kan zich er ook al goed in uitdrukken. Hij woont in een kamer met vijf personen en hij kan goed opschieten met zijn kamergenoten. Lavrentii heeft in Beneden-Leeuwen tijdelijk gewerkt in restaurant Marcus Antonius. Hij hoopt dat hij weer ergens in de horeca aan de slag kan en gezien zijn vorderingen in de Nederlandse taal en zijn beheersing van het Engels moet hij zeker kansrijk zijn.

Het nieuws uit Oekraïne volgt hij alleen via schriftelijke bronnen. Beeldmateriaal kan hij moeilijk verdragen en geeft hem stress. Als ik hem naar de toekomst vraag en of hij misschien wel in Nederland wil blijven zegt hij: ‘Ik denk niet aan morgen, maar dank God voor vandaag’. Er waren wel enkele zaken in Nederland waarover hij zich verbaasde zoals de hoeveelheid fietsen, de hoeveelheid verschillende kazen, de waterrijkheid van dit land, de bloemen en de molens. 

Zowel Lavrentii als Zoia zijn mensen die positief in het leven staan. Lavrentii is natuurlijk nog erg jong om zich alleen in een vreemd land staande te houden, maar gezien zijn karakter gaat hem dat lukken.

Door Ton Ebben