Oekraïense vluchtelingen sjoelen op het cruiseschip.
Oekraïense vluchtelingen sjoelen op het cruiseschip. Foto: John van Gelder

Oekraïners in Druten in veilige haven

Mens

DRUTEN - Op het cruiseschip in de veerhaven te Druten verblijven sinds mei vorig jaar gemiddeld zo’n 120 tot 130 vluchtelingen uit Oekraïne. Het cruiseschip is een vorm van noodopvang. Kinderen die jonger zijn dan 13 jaar mogen om reden van veiligheid niet op het schip wonen. Er verblijven 7 kinderen van 13 jaar of ouder op het schip. Deze gaan in Nijmegen naar de internationale school. Ongeveer 70 procent van de bewoners is vrouw en 30 procent man.

Toen Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnen viel, kwam er vooral via Polen een vluchtelingenstroom op gang die bij de Poolse grens enorm stropte door de grote aantallen vluchtelingen. Inmiddels zijn er in Europa 8.000.000 Oekraïense vluchtelingen. Verreweg de meesten in Polen waar ruim 1.500.000 vluchtelingen verblijven. Nederland vangt ruim 85.000 vluchtelingen op waarvan er op dit moment 120 op het cruiseschip in Druten verblijven. De vaste bemanning, twaalf personen uit voornamelijk Oost-Europa van de rederij, is op het schip gebleven. Overigens is de kapitein Oekraïens. De cruiseschepen waren voor vluchtelingen vooral beschikbaar, omdat er door corona nauwelijks tot geen cruises waren. 

Uiteraard zijn de vluchtelingen in Druten zeer betrokken bij de gebeurtenissen in Oekraïne en hoe het daar gaat met familie en vrienden. Ook natuurlijk hoe het zit met de militaire ontwikkelingen. Daarbij maakt men hoofdzakelijk gebruik van mobieltjes.

Het keukenpersoneel krijgt ondersteuning van mensen die op het schip verblijven. Dat heeft als voordeel dat de maaltijden overeenkomen met de eetcultuur in Oekraïne. Dat is overigens belangrijker dan het lijkt. Als je als vluchteling je overal aan moet aanpassen en ook aan het eten, is het echt heel fijn dat je bij het eten toch een thuisgevoel krijgt. Het ontbijt is ochtends vroeg, omdat ongeveer 80 procent van de bewoners werk heeft. Op het schip zijn uitsluitend tweepersoons kajuiten. Dat kan betekenen dat je de kamer moet delen met een ander die je niet kent. Maar dat geeft geen problemen. De vluchtelingen hebben gemeen dat ze lotgenoten zijn ‘we zitten allemaal in hetzelfde schuitje’, aldus tolk Polina.

Anders dan in Beuningen, waarop het Asdonck-terrein 41 chalets staan waar tussen de 220 en 240 personen kunnen worden opgevangen, hebben de mensen op het schip minder persoonlijke ruimte. Natuurlijk heb je met z’n tweeën een klein kamertje, maar daar breng je niet hele avonden in door. Daarom treft men na gedane arbeid elkaar vaak in de gezamenlijke ruimte. Wordt het je te druk, dan kun je altijd nog de boot verlaten voor een wandeling. Ze voelen zich zeker niet opgesloten tussen hun lotgenoten.

De recreatiemogelijkheden zijn daar niet uitbundig aanwezig. Een sjoelbak en een tafeltennisnetje gespannen over enkele tafeltjes. Er is wel een mogelijkheid om een film te bekijken. De leden van de protestante kerk van Druten zijn zeer betrokken bij de vluchtelingen en dat wordt erg gewaardeerd. 

Irina Tovsteniyk, 44 jaar, afkomstig uit Odessa, verblijft samen met haar dochter Elina op het schip. Haar man verblijft in Oekraïne. Onlangs vierde de dochter, die designer is, haar verjaardag. De bemanning liet dit niet ongemerkt voorbijgaan. Speciaal voor haar werd er een verjaardagstaart gebakken. Volgens de dochter vierde ze thuis ook gewoon haar verjaardagen met vrienden.

Irina en haar dochter en de tolk Polina laten de verhouding met de Drutenaren de revue passeren. De bewoners van het schip vinden de Drutense mensen heel aardig, ze vinden dat ze echt heel vriendelijk door de Drutenaren worden bejegend. De ouderen spreken bijna zonder uitzondering geen Engels en dat maakt de communicatie met Drutenaren wel wat lastig. Voor de jongeren ligt dat wat gemakkelijker. Tussen Drutense jongeren en de jongeren op het schip zijn wel contacten. Waarschijnlijk hebben de Oekraïense jongeren kennisgemaakt met het Carnaval in Nederland, iets wat ze in het thuisland niet kennen. Maar hoe aardig ze Drutenaren ook vinden, ze verlangen toch vooral om snel weer terug te kunnen keren naar Oekraïne.

Door Ton Ebben

Elina Variuta en Irina Tovsteniyk
Een kijkje op het cruiseschip aan de Veerdam in Druten