Afbeelding
Foto: K3

West Maas en Waal verzet zich tegen meer vervuilde slib in Kaliwaal

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – De gemeente heeft een bezwaar ingediend bij Rijkswaterstaat die nog meer vervuilde slibstort in de Kaliwaal wil laten storten. Rijkswaterstaat wil daarvoor een vergunning afgeven aan Kaliwaal BV maar verantwoordelijk wethouder Ans Mol ziet dat niet zitten.

Volgens haar ligt het gebied officieel weliswaar in Druten maar is West Maas en Waal de klos omdat het benedenstrooms ligt ten opzichte van de zandwinput. In een brief stelt de gemeente dat "al te lichtvaardig de realisatie van natuur als onderlegger wordt gebruikt voor andere activiteiten zoals de berging van de baggerspecie." Wethouder Mol wijst er ook op dat de Kaliwaal geen natuurgebied meer is maar gewoon een plas water".

Verder zegt de gemeente dat er volgens haar een nieuwe vergunning nodig is omdat de tweede vulfase een nieuw zelfstandig besluit is waarvoor toestemming gegeven moet worden.

West Maas en Waal wijst Rijkswaterstaat ook op het feit dat er nieuwe regelgeving in de maak is door de staatssecretaris en wil dat daarop gewacht wordt. Het college van B&W wil dan ook dat Rijkswaterstaat de aanvraag weigert.

Door Patrick Huisman