Nolly van Abeelen.
Nolly van Abeelen. Foto: Femke Pierlo

Vrijwilliger Nolly van Abeelen

Mens

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen. Deze week: Nolly van Abeelen uit Beneden-Leeuwen.

In 1971 is Nolly van Abeelen vanuit Brabant naar Maas en Waal verhuisd. Al snel kwam ze terecht in de oudercommissie van de Leeuwenkuil in Beneden-Leeuwen. Ze heeft zes jaar begeleid bij het handwerken en was leesmoeder. Amper een paar dagen daarna is ze benoemd in het kerkbestuur, waar ze twaalf jaar deel van uit heeft gemaakt. Zo is haar liefde voor het vrijwilligerswerk ontstaan.

Pastorale lectorengroep

Vandaag de dag doet van Abeelen vrijwilligerswerk bij Zorgcentrum St. Elisabeth in haar woonplaats. Hier werkte ze eerst dertien jaar op de receptie en zo is ze 'in het vrijwilligerswerk gerold'. Dit doet ze inmiddels al twintig jaar: in 1998 is ze als lector begonnen bij zuster Hermana en pastor van Uden. Na hun afscheid in 2004 heeft van Abeelen de taken van de zuster overgenomen ter ondersteuning van pastor Jan de Waal en sinds 2017 geestelijk verzorger Ceciel Beneken Kolmer. 'Ik heb altijd heel fijn samengewerkt met iedereen', vertelt van Abeelen. Haar taken zijn onder andere het klaarmaken van het altaar, het opstellen van teksten voor woord- en communiediensten en het kopiëren van teksten voor lectoren. Ook maakt ze roosters voor de vijf lectoren en twintig vrijwilligers.

Kookgroep

Van Abeelen draait ook mee met de kookgroep, wat inhoudt dat ze op dinsdagochtend met acht bewoners van de afdeling kookt. Dit was eerst nog incidenteel, maar al snel is ze dit tweewekelijks gaan doen. Eerst bij afdeling Waal, later bij het zorghotel en afdeling Elsenburcht 2.

Inmiddels is er zoveel vraag vanuit de bewoners om te koken, dat er zelfs twee groepen zijn en Van Abeelen elke dinsdagochtend hierbij ondersteunt. 'Het is gezellig bij de kookgroep om gezamenlijk de voorbereidingen te doen en samen te eten. Mensen genieten echt en het is fijn om ze hier een plezier mee te doen', aldus van Abeelen.

Vrijwilligers welkom

Meer vrijwilligers zijn altijd welkom, vooral om bewoners op zaterdag naar de kerkdienst te brengen in De Plaza en na afloop van de dienst terug naar hun kamer te brengen van 10 uur tot half 12. Kom vooral eens kijken als je interesse hebt.

Door Femke Pierlo