Eén van de rituelen
Eén van de rituelen Foto: Verbonden door Licht

Organisatie Verbonden door Licht plaatst blijvend ritueel in Druten

Mens

DRUTEN - Minstens zo belangrijk als een mooi afscheid, zijn de momenten waarop je stil kunt staan bij rouw, verdriet en gemis. Vanuit die gedachte ontstond zes jaar geleden het initiatief Verbonden door Licht. Op deze avond worden verschillende mogelijkheden geboden om dierbaren te blijven herinneren en te herdenken. Dit jaar vindt de bijeenkomst plaats op zaterdag 3 november.

De R.K. en Protestantse begraafplaats in Druten zijn het decor voor de gedachtenisavond, die traditiegetrouw plaatsvindt op de zaterdag rondom Allerzielen. Waar deze gedenkdag een kerkelijke inslag heeft, heeft het initiatief Verbonden door Licht dat niet. Iedereen is welkom: jong en oud, samen of alleen, gelovig of niet... Men kan er een kaarsje aansteken, een briefje schrijven aan zijn/haar overleden dierbare(n), muziek luisteren of troost vinden op 'het levenspad'. Het zijn symbolische handelingen, rituelen, die je houvast kunnen bieden na het verlies van iemand die je lief is.

Nieuw dit jaar is het Hart van bloemen, naar een idee van Marietje van den Akker - Gerritsen. Ze sloot zich onlangs bij de organisatie aan, omdat ze herdenken en herinneringen delen belangrijk vindt. 'Mensen sterven, maar de liefde voor hem of haar sterft niet. Die blijft in je hart. Aan dat idee wil ik tijdens de gedachtenisavond invulling geven, middels een hart waarin bloemen gestoken kunnen worden. Voor mij is dat het ultieme symbool voor liefde die altijd doorgaat.'
Naast Marietje sloten ook Marieke van de Klok en Dirk Jan Melssen zich kortgeleden aan bij de organisatie. Dirk Jan werd een jaar geleden geconfronteerd met het verlies van zijn moeder, en ziet in Verbonden door Licht een gelegenheid om de begraafplaats en haar graf, een stukje mooier te maken. 'Daarbij vind ik Verbonden door Licht een heel gaaf concept, wat op creatieve wijze in elkaar is gezet', aldus de Drutenaar.

Teken van Leven

Tijdens de gedachtenisavond wordt ook het 'Teken van Leven' onthuld, een ritueel dat een vaste plek krijgt op de begraafplaats. Het ritueel, bestaande uit zand in een houten omlijsting, is een idee van Henriëtte van de Beld en omarmd door de mede-organisatoren van Verbonden door Licht. 'Het moet een plek worden waar je altijd een moment van stilte kan zoeken. Daarnaast kun je er een boodschap achterlaten, een bloem plaatsen of een kaarsje aansteken.'
Verbonden door Licht vindt plaats op zaterdag 3 november op de R.K. en protestantse begraafplaats in het centrum van Druten. De avond begint om 18.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Iedereen kan op zijn eigen tempo over de begraafplaatsen wandelen. Voor de liefhebbers is er koffie, thee en chocolademelk.