Dorpsmoestuin West Maas en Waal.
Dorpsmoestuin West Maas en Waal. Foto: Herman Klooster

Officiële opening Dorpsmoestuin West Maas en Waal

21 jul, 14:14 Algemeen

WAMEL - Zondag 24 juli is de officiële opening van de Dorpsmoestuin West Maas en Waal. Zowel leden als niet-leden zijn welkom van 11.00 tot 13.00 uur. Tijdens de opening wordt ook de naam van de moestuin bekendgemaakt. Het naambord is ontworpen en gemaakt door de ‘Rembrandt van Maas en Waal’ Ed van Heck.

Het initiatief voor de oprichting van een moestuinvereniging dateert van september 2020. De huidige voorzitter, Piet Donkers, vond dat een dergelijke voorziening in de gemeente West Maas en Waal niet mocht ontbreken. Na een oproep reageerde een tiental inwoners die dit idee enthousiast omarmde. Met hulp van Nicole Moorman van Maas en Waal in Beweging werd een projectplan “Van Grond tot Mond “ opgesteld, dat bij de diverse instanties positief werd ontvangen.

Locatie
In eerste instantie werd een uitgewerkt plan gemaakt voor een moestuin aan de Heemstraweg in Wamel. Door wisseling van eigenaar van het perceel moest er gezocht worden naar een nieuwe locatie. Voorjaar 2021 werd een nieuw plan gemaakt en dacht men te kunnen starten op een perceel aan de Klossenstraat te Beneden-Leeuwen. De vergunningverlening had nogal wat voeten in aarde, waardoor er niet tijdig kon worden gestart. In juli stond het perceel door hevige regenbuien onder water. Daarop werd besloten uit te wijken naar het huidige perceel dat gelegen is aan de Wamelse kant van de PWA-brug.

Op 2 april werden de eerste 30 tuintjes toegewezen. Hierna nam de populariteit van het moes-tuinieren al snel toe. Op zaterdag 9 juli werd het laatste beschikbare tuintje toegewezen en staat de teller op 68 tuinders. De jonge vereniging blijkt dus duidelijk in een behoefte te voorzien.

Verbinding en gezonde leefstijl
Naast het aanbieden van een gelegenheid tot moes-tuinieren kent het projectplan “Van Grond tot Mond” meerdere aspecten. Het bevorderen van een gezonde leefstijl, door middel van bewegen en eten van gezonde voeding is er een van. Ook hecht de vereniging veel waarde aan het verbinden van mensen en het geven van voorlichting wat betreft voeding en biodiversiteit. Je vindt daarom op het terrein een drietal gemeenschappelijke bloementuinen, een educatie tuin en een hoogstamboomgaard.

Oase
Wat drie maanden terug nog een onbewerkt stuk land was, is nu omgetoverd in een oase van planten, bomen en bloemen, die door bijen en vlinders al snel zijn ontdekt. Zeker de moeite waard om te bekijken.

Dorpsmoestuin West Maas en Waal.
Dorpsmoestuin West Maas en Waal.
Dorpsmoestuin West Maas en Waal.
Digitale krant