Luchtfoto van het perceel
Luchtfoto van het perceel Foto: Dorpsmoestuin West Maas en Waal

Dorpsmoestuin in West Maas en Waal

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - In Beneden-Leeuwen komt de eerste volledig biologische dorpsmoestuin van Maas en Waal. Deze dorpsmoestuin onderscheidt zich van de traditionele volkstuin door haar activiteiten. 

De dorpsmoestuin biedt inwoners uit de hele gemeente de mogelijkheid om te kunnen tuinieren. Met dit initiatief wil de vereniging mensen met elkaar verbinden. 

Er zullen niet alleen groenten worden verbouwd, de vereniging gaat inwoners ook informeren over de verschillende teelten, het verwerken van de oogst, over gezonde voeding en het omgaan met de natuur. 

Gezamenlijke activiteiten
Het verbinden van de moestuinders gaat extra gestimuleerd worden door gezamenlijke activiteiten te ontplooien. Onder andere door de aanleg van enkele gezamenlijke tuinen, zoals een bloemenpluktuin, een moestuin met vergeten groenten en een kruidentuin. Ook de aanleg van een ouderwetse hoogstamboomgaard behoort tot de plannen. Het geven van rondleidingen van jong tot oud, het houden van open dagen en het geven van workshops en lezingen zijn eveneens activiteiten die de vereniging wil gaan opstarten.

Initiatief
In september 2020 plaatste Sociaal Maas en Waal een oproep om de belangstelling voor een dorpsmoestuin te peilen. Een tiental enthousiaste inwoners meldde zich. Samen met de stichting Maas en Waal in Beweging werd een projectplan opgesteld getiteld ‘Van grond tot mond’. Na ruim een jaar van voorbereiding waarbij meerdere locaties voorbij kwamen, heeft de werkgroep nu een locatie gevonden aan de westzijde van de Alexanderbrug. Nu de vergunning een feit is kan er worden doorgepakt. De moestuinvereniging is inmiddels officieel opgericht en er zijn subsidies aangevraagd om de inrichting te kunnen bekostigen. Het streven is om er voor te zorgen dat de leden in april daadwerkelijk aan de slag kunnen met poten, planten en zaaien.

Aanmelden
De dorpsmoestuin die officieel in Wamel ligt is te bereiken via het Klompenpad gelegen tussen Waalbandijk en Hogeweg. Er is plaats voor 50 tot 60 tuinliefhebbers. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de site www.dorpsmoestuin.nl of rino.herminez@gmail.com

Particulieren, bedrijven of organisaties die dit project financieel of materieel willen ondersteunen worden van harte uitgenodigd contact op te nemen met het bestuur.