Een eerdere militaire oefening in Beneden-Leeuwen.
Een eerdere militaire oefening in Beneden-Leeuwen. Foto: John van Gelder

Oefeningen Defensie in gemeente West Maas en Waal

Algemeen

Op donderdag 9 juni oefenen helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) het tanken op buitenlocaties. Twee Apache gevechtshelikopters, één Chinook transporthelikopter en één Cougar transporthelikopter beoefenen deze training in en rondom de gemeente West Maas en Waal. 

Op deze dag handelen de helikopters onder een ‘gesimuleerde’ dreiging, waarbij ze het aanvliegen van en het landen op diverse landingslocaties beoefenen. Tijdens het landen gaan ze de helikopters ‘gesimuleerd’ aftanken. In en rondom de gemeente staan een aantal tankpunten. Op deze locaties staat een Scania tankwagen ook wel ‘tanktainer’ genoemd, maar ook personen om ‘zogenaamd’ de helikopter af te tanken. Na het gesimuleerd tanken, wat ongeveer tien minuten duurt, vliegen de helikopters weg.

De gemeente realiseert zich dat vliegbewegingen hinder kunnen opleveren. Op de Defensie website kan dit gemeld worden via het online klachtenformulier. Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen en NOS teletekst pagina 766, leest u meer informatie over vliegbewegingen en oefeningen.