Recente oefening met een Chinook in Beneden-Leeuwen.
Recente oefening met een Chinook in Beneden-Leeuwen. Foto: Reinier Jansen

Defensie oefening in de regio

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – De afgelopen dagen oefende Defensie boven de gemeente West Maas en Waal. De oefening duurt nog tot en met vrijdag 23 april en betreft een belangrijke voorbereiding op een missie in Mali.

Je hoort ze al van verre aankomen. Er is veel geluid, maar nog nergens iets te bekennen. Totdat er een gevaarte boven de bomen uitsteekt. Een Apache-gevechtshelikopter, Chinook of een Hercules-transportvliegtuig; allemaal gevechtsvliegtuigen of -helikopters van Defensie die momenteel boven de gemeente West Maas en Waal oefenen.

Orange Bull
Tot en met vrijdag 23 april vindt er een zogenoemde Orange Bull oefening plaats ter voorbereiding op de missie in Mali, eind 2021. De Koninklijke Luchtmacht oefent dan samen met het Korps Commandotroepen, 11 Luchtmobiele Brigade en Bijzondere Bijstandseenheid van de Koninklijke Marine. Dagelijks wordt er gevlogen vanaf Vliegbasis Eindhoven met twee Hercules-transportvliegtuigen. Er worden twee waves gevlogen; van 14.30 tot 17.30 uur en van 21.00 tot 24.00 uur. Tijdens de oefeningen wordt er laag gevlogen. In de avondvluchten wordt er gebruik gemaakt van Night Vision Goggles, draagbare nachtkijkers. Boven Wamel wordt er geoefend met het droppen van parachutisten en cargo.

Uiteenlopende reacties
Door inwoners wordt er verschillend gereageerd op de oefening. Een greep uit de reacties: ‘Mooi geluid’, ‘Zo laag boven een school vliegen is onacceptabel’, ‘Het leed is niet te overzien mocht er iets gebeuren’, ‘Iedereen is voor een goed getrainde en inzetbare krijgsmacht, maar ze mogen nergens oefenen’, ‘Ik vind het prachtig en onze zoon geniet er ook van’, ‘Hij vindt het gaaf om de helikopters en vliegtuigen van zo dichtbij te zien’, ‘Ik woon in het veld en vind het niet fijn en de dieren ook zeker niet’, ‘Ik snap dat het nodig is en wens iedereen een veilige oefening toe, zodat wij ook veilig zijn en blijven in meerdere opzichten’, ‘Na de avondklok is het stil in de straten, maar in de lucht…’, ‘Fijn voor de natuur, hoezo luchtverontreiniging?’.

De gemeente geeft aan dat ze dergelijke oefeningen niet kan weigeren omdat het voor de vakbekwaamheid belangrijk is dat Defensie regelmatig oefent. Uiteraard heeft de gemeente overleg met Defensie om aan te geven dat inwoners hinder ondervinden van de oefeningen. Normaalgesproken is er binnen de gemeente een hoge acceptatie: inwoners weten dat ze in een laagvlieggebied wonen. Nu iedereen veel thuis zit en er een avondklok geldt, is deze acceptatie afgenomen en komen er meer negatieve geluiden vanuit de burgers. De afspraak is gemaakt dat Defensie de komende maanden naar de gemeente communiceert wanneer de vliegbewegingen plaatsvinden. Hierdoor kunnen inwoners vooraf op de hoogte gesteld worden. In de zomermaanden is er sowieso minder overlast. Dan wordt er met name in de avonduren minder gevlogen.

Door Hanneke de Vries