Logo demaasenwaler.nl
Cruiseschip voor Oekraïense vluchtelingen komt aan bij de Veerdam Druten
Cruiseschip voor Oekraïense vluchtelingen komt aan bij de Veerdam Druten (Foto: Chantal Roest)

Cruiseschip voor vluchtelingen meert aan in Druten

DRUTEN - Het cruiseschip waar vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen gaan worden, is donderdagochtend 19 mei aangekomen in de haven van Druten. Dat ging niet zonder slag of stoot, en was flink passen en meten. Het schip is circa 110 meter lang en ligt, vanaf de Veerdam gezien, áchter het horecaschip. Aanvankelijk was de verwachting dat het schip vrijdag zou aanmeren. De eerste vluchtelingen die hun intrek nemen op het schip worden op zijn vroegst aanstaand weekend verwacht. 

In de haven bij de Veerdam is de afgelopen dagen hard gewerkt om deze toegankelijk te maken voor het schip. Het schip, dat plaats heeft voor honderdveertig vluchtelingen, is voorzien van tweepersoonshutten met sanitair, catering en gemeenschappelijke verblijfsruimtes. Er is voorraad (zoals eten) voor twee weken aan boord. Aan boord zijn een vaste, opgeleide bemanning en vaste opvangcoördinatoren en er komt 24 uur per dag beveiliging. Het cruiseschip voldoet aan alle geldende veiligheidseisen. De gemeente zorgt voor een veilige verbinding naar de wal. In de Veerdam, ongeveer bij de ingang van de camperplaats, komt een snelheidsbeperkende drempel. 

De gemeente zorgt ervoor dat de Oekraïense mensen zich bij aankomst direct kunnen registeren. Zo krijgen ze toegang tot bijvoorbeeld leefgeld, zorg, onderwijs en werk. Er is nauwe samenwerking met de scholen, huisartsen, welzijnsorganisatie MeerVoormekaar en Vluchtelingenwerk.

Meer berichten