Logo demaasenwaler.nl
Werkzaamheden in de haven van Druten voor de komst van vluchtelingen uit Oekraïne.
Werkzaamheden in de haven van Druten voor de komst van vluchtelingen uit Oekraïne. (Foto: Gerrit Jan Riedstra)

Oekraïners op zijn vroegst in weekeinde naar Druten

DRUTEN - De vluchtelingen uit Oekraïne komen op zijn vroegst komend weekeinde in Druten aan. Vrijdag meert het cruiseschip aan dat honderdveertig vluchtelingen kan herbergen. In de haven bij de Veerdam wordt hard gewerkt om deze toegankelijk te maken voor het schip.

Vanaf het werkschip Iris, dat speciaal is ingericht voor onder meer werkzaamheden als het baggeren van waterwegen, wordt de haven geschikt gemaakt voor het cruiseschip.  

Het schip is voorzien van tweepersoonshutten met sanitair, catering en gemeenschappelijke verblijfsruimtes. Niet alleen moet de haven worden gebaggerd, de gemeente legt ook technische voorzieningen aan. De gemeente zorgt er ook voor dat de Oekraïense mensen zich bij aankomst direct kunnen registeren. Zo krijgen ze toegang tot bijvoorbeeld leefgeld, zorg, onderwijs en werk. Er is nauwe samenwerking met de scholen, huisartsen, welzijnsorganisatie MeerVoormekaar en Vluchtelingenwerk. 

Het cruiseschip voldoet aan alle geldende veiligheidseisen. De gemeente zorgt voor een veilige verbinding naar de wal. Er komen geen kinderen onder acht jaar of huisdieren op het schip. In de Veerdam, ongeveer bij de ingang van de camperplaats, komt een snelheidsbeperkende drempel. Aan boord zijn een vaste, opgeleide bemanning en vaste opvangcoördinatoren en er komt 24 uur per dag beveiliging. Zwemmen in de Waal en in de haven is en blijft verboden.
De gemeente verwacht dat het verkeer in de Veerstraat niet sterk toeneemt. Van andere opvanglocaties weet de gemeente dat gemiddeld tien procent van de Oekraïense vluchtelingen met de auto komt. Voor Druten zouden dat veertien auto’s zijn. De exploitant van de Veerdam zoekt naar een aparte ruimte voor het parkeren van deze auto’s. De bemanning van het schip is vast aan boord en komt niet met eigen vervoer. Het schip heeft voorraad (zoals eten) voor twee weken aan boord. Er komen rond de haven en strandjes meer afvalbakken.

Meer berichten