Logo demaasenwaler.nl
<p>Veerdam Druten</p>

Veerdam Druten

(Foto: Diana de Leur)

Cruiseschip voor Oekraïense vluchtelingen in Druten

DRUTEN - Over twee weken kunnen maximaal 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen worden op een cruiseschip in Druten. 

Afgelopen periode heeft gemeente Druten, net als de andere Nederlandse gemeenten, opvanglocaties onderzocht en doorgegeven aan de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). Die coördineert de opvanglocaties in de regio. Naast leegstaande locaties in de gemeente onderzocht de gemeente ook de mogelijkheid voor een cruiseschip bij de Veerdam. 

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld is blij met deze oplossing: ‘Op deze manier kunnen we een grote groep Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente een fijne en passende tijdelijke woonplek bieden. Dichtbij het centrum en met alle voorzieningen aan boord.’

De verwachting is dat het cruiseschip binnen nu en twee weken aanmeert in de haven bij de Veerdam. Het schip biedt voor minimaal zes maanden ruimte aan 125 tot 150 mensen. Op het schip zijn voorzieningen als tweepersoonshutten met sanitair, catering en gemeenschappelijke verblijfruimtes. Deze week wordt gestart met voorbereidende werkzaamheden, zoals het uitdiepen van de haven en technische voorzieningen. 

Informatiebijeenkomst
Omwonenden van de Veerdam en andere betrokkenen hebben persoonlijk bericht ontvangen met een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

‘Hart en deuren open’ 
Niet alleen de huisvesting, ook andere zaken moeten goed geregeld zijn voor half mei. Zoals de inschrijving in de gemeente, waarmee mensen een Burgerservicenummer krijgen, die hen weer toegang geeft tot leefgeld en voorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg, dagbesteding of werk. Voor een belangrijk deel is dit afgelopen weken al geregeld, omdat er al tientallen Oekraïense vluchtelingen in gemeente Druten bij gastgezinnen verblijven. Burgemeester Van Rhee-Oud Ammerveld: ‘We merken een grote mate van solidariteit en betrokkenheid in onze gemeenschap. Daar zijn deze gastgezinnen een mooi voorbeeld van. Er zijn veel mooie lokale initiatieven en aanbiedingen voor hulp. Samen met welzijnsorganisatie MeerVoormekaar gaan we kijken hoe we deze goed kunnen inzetten. Fijn om te zien dat onze inwoners en ondernemers hun hart en deuren opzetten. Ik heb er dan ook veel vertrouwen in dat we in Druten met z’n allen de Oekraïense vluchtelingen een veilige en fijne plek kunnen bieden. En hopen zo het leed van deze mensen iets te kunnen verzachten’.

Meer berichten