Potentiële opvanglocatie cafe De Linde.
Potentiële opvanglocatie cafe De Linde. Foto: John van Gelder

Opvang vluchtelingen in Druten

30 mrt, 09:22 Algemeen

DRUTEN - Hoewel het op dit moment nog niet duidelijk is of en wanneer er een beroep gedaan wordt op de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Druten, bereidt de gemeente zich hier helemaal op voor. Niet alleen de huisvesting, ook de gemeentelijke dienstverlening wordt hierop ingericht. Bijvoorbeeld voor het registeren van vluchtelingen en het bieden van financiële ondersteuning.

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld laat weten dat er met man en macht gewerkt wordt om mensen een veilige plek te kunnen geven. Binnen de gemeente Druten is geïnventariseerd welke locaties in aanmerking komen voor crisisnoodopvang en langdurige opvang, mocht dat op termijn nodig zijn. Er zijn drie locaties doorgegeven die in aanmerking komen voor grootschalige opvang voor de eerste dagen. Dit zijn De Doorkijk en sporthal De Heuvel in Druten, en Zaal De Linde in Puiflijk. Voor de langdurige opvang heeft Druten twee locaties aangedragen: Zaal De Linde in Puiflijk en fruitbedrijf Fitapple aan de Kerkstraat in Puiflijk.

Kernteam Oekraïne
Voor de coördinatie van alle werkzaamheden is binnen de gemeente het kernteam Oekraïne ingericht. Naast het voorbereiden van opvanglocaties, werkt dit team ook aan het inregelen van de gemeentelijke dienstverlening, het beantwoorden van vragen, het verstrekken van informatie aan inwoners en de ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen die nu al in de gemeente verblijven. Er is hiervoor een speciale pagina op de gemeentelijke website.

Opvang bij particulieren
Los van de grootschalige opvang worden er in de gemeente Druten inmiddels rond de twintig gezinnen bij particulieren opgevangen. Maurits Klaver, initiatiefnemer van het platform Druten voor Oekraïne, heeft zich de afgelopen weken hard gemaakt om vraag en aanbod op dit vlak bij elkaar te brengen. Hij vindt het fijn dat de eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne ‘eindelijk’ is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in onze gemeente. Wat hem betreft gaat het nog altijd niet snel genoeg.

Hij is blij dat hij vorige week een ‘match’ heeft kunnen maken tussen een gezin uit Oekraïne, waarvan de grootvader dringend medische hulp nodig had, en een gezin uit Afferden. ‘Deze mensen hadden geen beter onderdak kunnen vinden’, laat hij weten. 

Zoekende
Het Afferdense gastgezin ervaart het contact met de gemeente als goed. ‘Na via mail melding te hebben gemaakt van de komst van deze vluchtelingen, heb ik telefonisch contact opgenomen met het team dat dit bij de gemeente coördineert. Aangezien er medische zorg nodig was, wilde ik de BSN-nummers graag snel geregeld hebben. Dat is gelukt en was geen enkel probleem’, aldus de Afferdense. Ze snapt dat de gemeente nog steeds zoekende is hierin. ‘Hoe kun je nu voorbereid zijn op situaties zoals deze...’, verzucht ze. Ze heeft de afgelopen dagen veel zaken uit eigen beweging opgepakt; onder andere het regelen van onderwijs. ‘Een van de jongetjes die bij ons verblijft is in de kleuterleeftijd en heeft ontzettend de behoefte aan lekker spelen en het contact met andere kinderen. Na overleg kon hij afgelopen maandag gewoon met onze kinderen mee naar school. Het is fijn dat dat kan.’

Voor meer informatie, zie: www.druten.nl/hulp-voor-vluchtelingen-uit-oekraine en drutenvooroekraine.nl.

!
Digitale krant