Therus van Sommeren
Therus van Sommeren Foto: Arnold de Kock

In memoriam: Therus van Sommeren

Algemeen

Therus van Sommeren (1930 - 2020), mede-initiatiefnemer voor het museum Tweestromenland en museumman in hart en nieren, is niet meer.

"We kunnen de kenner van het historische Maas en Waal niet meer raadplegen. Hij kan ons niet meer verrassen met zijn prachtige verhalen over oude ambachten (hij zelf was rietdekker), over de watersnood en de Tweede Wereldoorlog.

Mede-initiatiefnemer voor oprichting van het museum Tweestromenland
Therus, daarbij voor 100% gesteund door zijn vrouw Gerda, is vanaf het begin de mede-initiator en de eerste beheerder van het streekhistorische museum Tweestromenland geweest.

Al in 1968 werd in Maas en Waal gesproken over het oprichten van een streekmuseum. Het moest laten zien wat deze streek allemaal te bieden heeft. Het prachtige landschap tussen de rivieren, de ontwikkelingen van de economie van ambachtelijk werk, scheepswerven, steenfabrieken en tabaksteelt naar de huidige moderne bedrijven. Maar ook de oude verhalen, tradities en gewoonten moesten in dit museum aan bod komen. Het duurde tot 1986 toen tot stichting kon worden overgegaan. Therus was toen al bestuurslid van de Historische Vereniging Tweestromenland en een van de initiatiefnemers.

In 1984 kwam het oude gemeentehuis van de gemeente Appeltern door de gemeentelijke herindeling vrij. Dit gebouw was uitermate geschikt. In 1986 kon het geopend worden. Therus was er natuurlijk bij. Hij had gezorgd voor een aantrekkelijke collectie door de Maas en Walers op te roepen mooie erfgoedstukken aan het nieuwe museum te schenken. Therus slaagde erin om interessante oude gereedschappen, werktuigen, kleding, meubels, foto’s, platen, kaarten te verzamelen om daar tentoon te stellen. Het pand was al gauw te klein.

Tot in 1994 het voormalige zusterklooster Elisabeth in Beneden-Leeuwen beschikbaar kwam. Op 1 juli 1994 werd het huurcontract (voor f. 1, - per jaar!) getekend en kon de aanpassing van het grote pand beginnen. Therus was hierbij de drijvende en bindende kracht. Samen met het museumbestuur en de vele vrijwilligers werd heel veel werk verzet. Op 17 december 1994 kon het officieel geopend woorden. Vaak hoorde je de mensen zeggen: “het museum is ingetreden in het nonnenklooster”. En toen kwam in januari 1995 het hoge water en moest iedereen evacueren. Ook de collectie van het museum. Therus was er bij.

Koninklijke Onderscheiding
Therus heeft heel veel voor Maas en Waal en Museum Tweestromenland betekend. Zijn belangeloze inzet, zijn enthousiasme, zijn ervaring en kennis over de Maas en Waalse geschiedenis zijn in 2003 gewaardeerd door het toekennen van de Koninklijke Onderscheiding “Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Ook bij de grote verbouwing, restauratie en uitbreiding van het oude klooster in 2008 was Therus intensief betrokken. De modernisering van de inrichting en de herplaatsing van de collectie in vernieuwde museumzalen verraste hem. Hij zei: ”Het was veel werk, ja. Als je er plezier in hebt”. Dat tekent Therus ten voeten uit.

Therus was al gauw de centrale figuur van het museum geworden. Hij was van alle markten thuis. Hij verzorgde lezingen in het museum maar ook in de dorpshuizen in de regio. Honderden misschien wel duizenden inwoners van deze streek hebben tijdens de rondleiding in het museum van Therus prachtige verhalen en anekdotes gehoord. Vaak ook in het dialect.

Erelid Streekmuseum Tweestromenland 
Bij zijn afscheid als bestuurslid van het museum (1987-2006) werd hij voor zijn langdurige en fijne samenwerking met alle vrijwilligers en de museumbezoekers Therus in 2006 verrast met het Erelidmaatschap van het Streekhistorische Museum Tweestromenland. Deze onderscheiding werd hem door de toenmalige museumvoorzitter Arnold de Kock op een feestelijke bijeenkomst in Therus’ museum uitgereikt.

Op de scholen vertelde hij de leerlingen over verschillende onderwerpen zoals watersnood, evacuatie, Tweede Wereldoorlog, oude ambachten ruilverkavelingen, waterbeheersing. Therus wist hen altijd te boeien.

Hij verzorgde diapresentaties over de historie van Maas en Waal. Interactief en altijd met een antwoord op de vragen. Het was altijd interessant voor de nieuwe bewoners van de streek. Natuurlijk beschikte Therus over duizenden foto’s en dia’s van de streek. Therus was een geliefd spreker.

Ook was hij betrokken bij het schrijven van het boek “Tussen Waal en Wetering” over Beneden-Leeuwen dat bij gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de R.K. Parochie in 2000 verscheen. Natuurlijk zorgde Therus voor de foto’s, kaarten en de verhalen. Ook was hij in 2013 initiatiefnemer van het boek over Boven-Leeuwen “HIaiwa tot Boveneind”.

Museum Tweestromenland heeft veel aan Therus te danken. Wij gedenken hem als een fijn mens met liefde voor het streekmuseum en Maas en Waal. Wij wensen Gerda, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte met dit grote verlies."

Namens het Museumbestuur en de vrijwilligers van het museum.
Arnold de Kock, oud-voorzitter.