Het pand van Huisman Etech Experts.
Het pand van Huisman Etech Experts. Foto: Wil Hoes

Huisman Etech Experts krijgt parkeerterrein

Algemeen

DRUTEN - Als het aan de gemeente ligt wordt het perceel tegenover Huisman Etech Experts (aan de Koningstraat) een blijvend parkeerterrein. Huisman had de gemeente daarom gevraagd. Het terrein is nu ingericht als tijdelijke parkeerplaats ten behoeve van de reconstructie van de Scharenburg, die al geruime tijd is afgerond.

Huisman Etech Experts heeft een groot tekort aan parkeerplaatsen en ziet geen ruimte hiervoor op eigen terrein of elders op de Klepperheide. Omdat het tijdelijke parkeerterrein als een goede oplossing wordt ervaren, zou men het perceel graag permanent in gebruik willen nemen als parkeerterrein. Maar er is een probleem: de grond van het tijdelijke parkeerterrein ligt in het geldende bestemmingsplan Buitengebied, en daar geldt de bestemming ‘agrarisch’.

Omdat burgemeester en wethouders er wel voor voelen om het bedrijf tegemoet te komen in hun parkeerprobleem willen ze het bestemmingsplan herzien. Daarbij moet een belangrijke hobbel genomen worden; het terrein ligt namelijk in een grondwaterbeschermingsgebied en dan gelden er strenge eisen. Daarover is overleg geweest met de provincie. Dit betekent dat er eisen worden gesteld aan de inrichting van het terrein, zodat bijvoorbeeld geen infiltratie van regenwater in de bodem plaats kan vinden.

Bij het herzien van een bestemmingsplan, is het mogelijk dat er planschade ontstaat bij vastgoedeigenaren in de omgeving. Om het risico af te dekken dat de gemeente eventuele toekomstige planschade moet vergoeden, wordt er een realisatieovereenkomst gesloten, waarin ook planschade wordt verwerkt.

Door Piet Zeeuwen