Afbeelding
Foto: Jeroen Pannekoek

Last van droge handen?

Algemeen

Handen wassen klaar? Smeren maar 

MAAS EN WAAL - Eén van de richtlijnen van het RIVM in deze tijd dat het coronavirus om zich heen grijpt, is het regelmatig wassen van de handen. En daar wordt veelvuldig gehoor aan gegeven, dat blijkt onder andere uit de lege schappen met handzeep en desinfecterende handgel. De maatregel mag weliswaar goed zijn om de kans op besmetting te verkleinen, maar is tegelijkertijd funest voor je handen. Wij belden met Nadine, van Drogisterij van der Wielen, voor tips en adviezen.

'We horen van veel mensen dat ze last hebben van droge handen. De huid is soms beschadigd, voelt droog en ruw aan en ziet er rimpelig uit. Gelukkig zijn daar verschillende oplossingen voor te vinden', aldus Nadine. 'Zo zijn er crèmes die de huid sneller laten herstellen, dat is prettig wanneer je al klachten hebt. Misschien nog wel belangrijker is het om droge handen te voorkomen. Was je handen bijvoorbeeld met lauw water, in plaats van met koud of heet water, en gebruik een handzeep die pH-neutraal is.'

Tea tree olie
Overigens is wassen met water en iets van desinfecterende zeep de beste manier om de kans op besmetting met virussen en bacteriën te verkleinen. Nadine adviseert de handen na het wassen preventief in te smeren met een balsem of handcrème op basis van tea tree olie. 'Dit werkt niet alleen verzachtend voor de huid, maar doodt bovendien schimmels, bacteriën en virussen. Maakt men gebruik van een desinfecterende handgel, gebruik ook dan bij voorkeur een gel op basis van tea tree olie, in plaats van alcoholhoudende middelen. Dat is beter voor de huid, en bovendien houd je de probiotica én het immuunsysteem in stand.'

Helende stoffen
Krijg je, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch last van kloven en een ruwe huid? Of is het leed inmiddels al geschiedt? ‘Dan kun je het best kiezen voor een zalf met helende stoffen, zoals calendula en goudsbloem. Zijn de klachten erg groot, dan kan men de handen 's nachts insmeren met een vette voetencrème. Ureumcrème is hiervoor uiterst effectief’, aldus Nadine.

Een laatste tip, die op veel vlakken positieve effecten heeft, is het drinken van voldoende water. 'Daarmee voorkom je dat je lichaam uitdroogt. En ja, daar horen je handen ook bij', besluit ze.