Gemeente Druten steunt bedrijven in tijden van coronacrisis

Algemeen

DRUTEN - Ook Drutense ondernemers en ZZP'ers kunnen problemen krijgen met het voldoen van hun financiële verplichtingen. Dat denkt Sociaal Maas en Waal. Daarom heeft de partij aan het college van B&W gevraagd hoe de gemeente Druten gaat anticiperen op de noodmaatregelen die het gevolg zijn van de coronacrisis voor ondernemers. Kortweg: Wat kan en gaat het college doen om de ondernemers en ZZP'ers in de gemeente te steunen?

B&W antwoordt dat zij de maatregelen van de rijksoverheid volgt. Concreet noemt ze: tegemoetkoming in loonkosten voor werkgevers om ontslagen te voorkomen; tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandigen, en een gemeentelijke uitkering voor levensonderhoud en/of lening voor bedrijfskapitaal. De overheid staat garant voor leningen aan (middel)grote bedrijven. Voor kleine ondernemers helpt kredietverstrekker Qredits met rentekortingen. Land- en tuinbouwbedrijven kunnen makkelijker geld lenen.
Tot slot zeggen de Drutense bestuurders dat de toeristenbelasting mogelijk stopgezet wordt, en dat er een noodloket komt voor ondernemers in getroffen sectoren, zoals horeca, culturele instellingen, evenementen- en reisbranche.

Onlangs is besloten om op korte termijn uitstel van invorderingsmaatregelen te verlenen, en op verzoek uitstel van betaling.

Door Piet Zeeuwen