De kleurrijke popup-winkel Confetti.
De kleurrijke popup-winkel Confetti. Foto: John van Gelder

Statushouders krijgen opnieuw plek bij Toverbaltheater

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Het Toverbaltheater gaat ook dit jaar twee statushouders een werkervaringsplaats bieden. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Daarnaast is er nieuws van het theater zelf: ze opent popup-winkel ‘Confetti’.

Het Toverbaltheater vangt nu voor het vierde jaar statushouders op, maar voor het eerst doet de gemeente dat uit het reguliere budget. Het gaat daarbij om een bedrag van ruim 8000 euro. De leerplek helpt statushouders om de Nederlandse taal, de cultuur, de samenleving en omgangsvormen (in werk) te leren kennen. De gemeente vindt dat dit bijdraagt aan het integreren en participeren.

Confetti is een nieuw project van het Toverbaltheater. Deze popup-winkel moet helpen feestjes nog kleurrijker te maken. Je kan er bijvoorbeeld kleding huren. Dat was voorheen alleen mogelijk op afspraak. Nu is de winkel van woensdag tot en met zaterdag geopend. Er zijn ook vintage kleding en accessoires te koop. Ook zijn er producten uit het restaurant te verkrijgen in de winkel.

Voorlopig is de winkel een half jaar open en dat geldt ook voor het restaurant Voorproefje. Dat was er al sinds 2013. Eerst als lunch en diner restaurant, maar als snel bleek dat de activiteiten van het theater in combinatie met het restaurant problemen gaf bij de reguliere openingstijden. Daarom is het restaurant nu alleen bepaalde periodes van het jaar open.

Het Toverbaltheater is in 2003 gestart, bestaat inmiddels 17 jaar en heeft zijn sporen verdiend op het gebied van theater maken. Met als hoogtepunt een optreden in de La Mar op uitnodiging van Joop van den Ende en het optreden in het paleis voor onze Koning en Koningin. Er werken op dit moment 48 mensen met een beperking.

Door Patrick Huisman