Nieuwe leverancier WMO-hulpmiddelen in Druten

Algemeen

DRUTEN - Voor het aanbieden van hulpmiddelen in het kader van de WMO, gaat Druten met ingang van 1 juni in zee met een nieuwe leverancier. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Druten in januari besloten.

De Wmo-wet verplicht gemeenten om inwoners te helpen bij eventuele beperkingen die zij ondervinden. Dat gaat over normaal gebruik van hun woning, het verplaatsen in en om de woning, het lokaal verplaatsen per vervoermiddel en bij het ontmoeten van andere mensen. De gemeente doet dat veelal door het aanbieden van hulpmiddelen. Bij het aanbieden van Wmo-hulpmiddelen gaat het om: vervoersvoorzieningen (scootmobielen, aangepaste fietsen), rolstoelvoorzieningen (handbewogen en elektrische rolstoelen), en woonvoorzieningen (douchestoelen, toiletvoorzieningen, tilliften).
De huidige raamovereenkomst voor Wmo-hulpmiddelen loopt af op 1 juni 2020 en kan niet meer verlengd worden. Daarom zijn de gemeenten van het Rijk van Nijmegen in 2019 een Europese aanbesteding gestart om een nieuwe leverancier te selecteren. In januari heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om in zee te gaan met Welzorg Nederland B.V. Met de huidige leverancier Medipoint geldt een afbouwregeling van maximaal vier jaar. Klanten met een hulpmiddel van Medipoint behouden hun hulpmiddel en Medipoint blijft het onderhoud, de reparatie en service uitvoeren. Afbouw gaat zoveel mogelijk via natuurlijk verloop (verhuizing, technische afschrijving hulpmiddel, wijziging indicatie, overlijden). In de gemeente Druten staan momenteel ongeveer 450 hulpmiddelen van Medipoint uit. De inwoners die deze hulpmiddelen hebben, krijgen dus niet direct met een andere leverancier te maken.

Door Piet Zeeuwen