Ontwerp van Multifunctionele Accommodatie Batenburg.
Ontwerp van Multifunctionele Accommodatie Batenburg. Foto: ©gemeente Wijchen

Wijchen wil duurzame en doelmatige gebouwen, nu en in de toekomst

Algemeen

WIJCHEN - De gemeente Wijchen wil de dorpshuizen in de kerkdorpen behouden en waar mogelijk multifunctionele accommodaties* bouwen. Onze eigen gebouwen moeten duurzaam, functioneel en efficiënt zijn.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Wijchen besloten en is vastgelegd in de kadernota gemeentelijk vastgoed. Ook wordt samen met het onderwijsveld gewerkt aan een huisvestingsplan voor alle scholen. Wethouder gemeentelijk vastgoed Nick Derks: “Het bouwen en beheren van onze gebouwen kost veel geld voor een lange periode. Daarnaast heeft de gemeente mooie ambities op het gebied van duurzaamheid. Het is daarom belangrijk om goede keuzes te kunnen maken voor onze gebouwen, nu en in de toekomst. Wanneer ga je een dorpshuis, zwembad of MFA* verbouwen en wanneer ga je iets nieuws neerzetten? De kadernota gemeentelijk vastgoed en het portefeuilleplan helpt de gemeente om weloverwogen keuzes te maken.”

Gemeentelijk vastgoed

De gemeente bezit diverse gebouwen in Wijchen. Deze gebouwen zijn bedoeld voor o.a. onderwijs, welzijn, sport, cultuur en om te werken. Zo zijn gebouwen een middel om maatschappelijke doelen van de gemeente waar te kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat het geld dat de gemeente besteed aan het bouwen en beheren van deze gebouwen goed wordt besteed. De gemeente moet hier verantwoord mee omgaan, nu en voor de komende generatie.

Duurzaam: goede voorbeeld geven en besparen op energielasten

De gemeente wil het gemeentelijk vastgoed op een betaalbare wijze verduurzamen. Zo geven we het goede voorbeeld en besparen we op de kosten voor energie. Waar nodig werken we achterstallig onderhoud weg en realiseren we energielabel A. Op de daken van ons eigen gebouwen leggen we zo veel mogelijk zonnepanelen. Wanneer besloten wordt om nieuwbouw te plegen, is energie-neutraal de norm.

Initiatieven en projecten tot 2030

Naast de kadernota is het portefeuilleplan vastgesteld. Dit geeft een overzicht van verbouw- en nieuwbouwprojecten op het gebied van vastgoed tot 2030. De bouw van een multifunctionele accommodatie in Batenburg is gestart en in mei start de renovatie van het kasteel in Wijchen. In de komende jaren zijn er vooral initiatieven om te investeren in scholen, zoals Pro College, het Zuiderpad en de Speelhoeve. Ook wordt gekeken naar een multifunctionele accommodatie in Hernen en is de gemeente van plan een multifunctionele accommodatie te realiseren als onderdeel van Hart van Zuid.

*MFA = Een multifunctionele accommodatie is een gebouw in een dorp, wijk of buurt van waaruit verschillende organisaties hun voorzieningen, producten en diensten aanbieden. Denk aan een school, wijkcentrum, zorgverleners en/of sportvereniging.