Afbeelding
Foto: Gemeente Wijchen

Marijke van Beek waarnemend burgemeester van gemeente Wijchen

Algemeen

WIJCHEN - Marijke van Beek is woensdag 4 maart door de commissaris van de Koning, John Berends, benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Wijchen. Zij vervangt vanaf dinsdag 14 april 2020 mr. Hans Verheijen.

Marijke van Beek (66 jaar, lid van de PvdA, wonende in Uithuizen) is ruim 11 jaar burgemeester geweest van de gemeente Eemsmond. Zij is gestopt als burgemeester op het moment dat de gemeente Eemsmond op is gegaan in de gemeente Het Hogeland op 1 januari 2019. Van 2002 tot 2007 was zij wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Haaksbergen, daarvoor heeft ze diverse leidinggevende functies vervult bij zorgorganisaties.

Hans Verheijen wordt met ingang van 16 maart 2020 benoemd tot burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen. John Berends heeft daarom in goed overleg met een delegatie van de gemeenteraad van Wijchen besloten om een waarnemend burgemeester te benoemen.

Een delegatie van de gemeenteraad (waaronder de fractievoorzitters, een wethouder en de griffier) heeft vandaag ingestemd met de voordracht van Marijke van Beek. De commissaris van de Koning heeft haar vervolgens benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Wijchen per 14 april 2020.

In verband met de lopende verkenning naar een bestuurlijke fusie met de gemeente Druten zal vlak voor het zomerreces meer duidelijkheid komen over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Wijchen. Afgesproken is dat John Berends na het zomerreces opnieuw spreekt met een delegatie van de gemeenteraad over het vervolg, dat zal afhangen van de uitkomst van de verkenning.

Het benoemen van een waarnemend burgemeester behoort tot de rijkstaken van de commissaris van de Koning.