VVD en CDA: 'Beuningen slechter af met nieuwe coalitie'

Algemeen

BEUNINGEN - Er waren geen problemen die een coalitiebreuk rechtvaardigen en de gemeente is veel slechter af met de nieuwe coalitie die er nu komt.

Dat valt op te maken uit de woorden van fractievoorzitter Karin Janssen-Van de Heuvel en de voorman van het CDA, Dave Preijers.

Eigenlijk wil Janssen ook niet te veel woorden vuil maken aan de breuk: 'Er is werkelijk niets waar wij ons voor hoeven te verdedigen. BN&M heeft de zaak laten klappen. En enkel omdat we kritische vragen stellen. Nou, dat blijft voor ons ook in de toekomst het belangrijkste in het raadswerk.'

Het CDA ziet met lede ogen hoe haar eigen wethouder straks op een zijspoor wordt gerangeerd. 'Voor Pim van Teffelen was het een grote wens om wethouder te worden en er iets moois van te maken, dit was allemaal niet nodig geweest', verzucht Dave Preijers die de afgelopen twee weken als een rollercoaster heeft ervaren.

De nieuwe oppositiepartijen VVD en CDA zijn bang dat het college dat met GroenLinks, D66 en PvdA gevormd wordt, handenvol geld gaat uitgeven. Preijers en Janssen-Van de Heuvel wijzen erop dat Beuningen nog maar net uit de financiële crisis is.

Preijers wijst ook nog op de enorme bedragen die er aan wachtgeld moeten worden betaald aan de vertrekkende wethouders Van Teffelen en Plaizier. 'En dan ook nog een nieuwe wethouder erbij, ik ben toch benieuwd hoe ze dat allemaal financieel gaan oplossen', vraagt Preijers zich af.

Zowel VVD als CDA willen nu nog niet nadenken hoe het over twee jaar moet na de verkiezingen, maar lopen nog niet warm voor een nieuw avontuur met BN&M. 'Het zal heel erg van de mensen afhangen', vindt de VVD fractievoorzitter.

Door Patrick Huisman