Zonneparken in Druten en Wijchen

Algemeen

DRUTEN/WIJCHEN - De gemeenten Wijchen en Druten hebben beiden hun ambities vastgesteld voor zonne-energie. Daarnaast heeft de VNG het Klimaatakkoord ondertekend en dienen Wijchen en Druten een bijdrage te leveren aan de regionale energiestrategie van de regio Arnhem Nijmegen. De visie op zonne-energie biedt initiatiefnemers een uitnodigingskader op hoofdlijnen, waarmee een goede landschappelijke inpassing en een sterke betrokkenheid van inwoners wordt gewaarborgd.

Druten heeft vorig jaar de routekaart energieneutraal Druten 2040 vastgesteld. Hierin staat dat de gemeente in 2023 minimaal 50 hectare aan zonneparken wil realiseren. Om initiatieven voor zonneparken te beoordelen is een plan ontwikkeld in de vorm van een visie op zonne- energie. Eind augustus 2019 besloten b&w te starten met een inspraakprocedure voor hun visieplan op zonne-energie . Ook werden inloopavonden georganiseerd in respectievelijk Wijchen en Druten. Er zijn in totaal 16 inspraakreacties ontvangen (uitgesplitst in 72 reacties) Op basis van de reacties zijn er enkele aanpassingen verwerkt die geleid hebben tot een definitieve visie op zonne-energie. Die visie is bedoeld als kader voor de beoordeling van grootschalige initiatieven voor zonne-energie. Kleinere zonneparken voor eigen gebruik vallen buiten de beleidsvisie.

Uiteindelijk hebben beide gemeenteraden het laatste woord op de ontwerp visie op zonne-energie. De raadsbespreking gebeurt gelijktijdig in Druten en Wijchen Zodra de visie op zonne-energie door de gemeenteraad van Druten is vastgesteld, wordt een beleidsregel opgesteld waarin de afweging tussen de initiatieven wordt beschreven. Na vaststelling van de ontwerp beleidsregel worden alle ingediende initiatieven getoetst en formeel afgehandeld.

Door Piet Zeeuwen