Uitgangspunten Regionale Energie Strategie (RES)

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag besprak de gemeenteraad de voortgang in de plannen op het gebied van de Regionale Energie Strategie (RES).

In het afgelopen jaar zijn er twee bijeenkomsten geweest, ruimte-ateliers, waarin bewoners en ondernemers ideeën konden spuien over locaties van windmolens en zonnepanelen in West Maas en Waal. Daar waren ook vragen over waterkrachtcentrales, want West Maas en Waal is een waterrijk gebied. Maar waterkracht is in de RES geen optie. Van de VVD en het FD werd een voorstel in de raad aangenomen om toch aandacht te vragen voor aquathermie, geothermie en energieopwekking uit water en waterkracht. Daarnaast werd opgemerkt dat er behoefte blijft aan draagvlakbijeenkomsten over de energietransitie bij de Maas en Walers. 'Want veel burgers hebben geen idee wat hen te wachten staat.'

Ton de Vree: 'Er komt binnenkort nog een derde ruimte-atelier, waar bewoners kennis kunnen nemen van wat in de eerste twee ruimte-ateliers is bedacht.' Daarnaast was er de suggestie van het CDA om nog vier bijeenkomsten te organiseren (per twee dorpen), om bewoners beter te informeren over de toekomstplannen.

Door Addy de Meij