Afbeelding
Foto: Marcel Krijgsman

Subsidies voor bibliotheek Druten in 2020

Algemeen

DRUTEN - Ook in 2020 krijgt de Drutense bieb weer de nodige subsidie om haar belangrijke werk te kunnen blijven doen, De kosten voor het basispakket zijn volgend jaar 10,64 euro per inwoner. Dat gaat Druten (en haar kerkdorpen)  205.000 euro kosten.

De bibliotheek is gevestigd in Cultureel Centrum D'n Bogerd. Daar is een uitgebreide collectie met (luister-)boeken, DVD's en kranten. Ook kun je er e-books lenen. De bibliotheek biedt verder ruimte voor ontmoeting en studie en organiseert jaarlijks verschillende activiteiten om het bibliotheekgebruik onder inwoners te bevorderen.

Zelfservicepunten
In Deest en Horssen zijn er zelfservicepunten. Daarmee biedt de bibliotheek in een aantal kleine kernen thuisnabij toegang tot haar dienstverlening. Een zelfservicepunt bestaat uit een uitleenmeubel met een touchscreen en scanner. Bibliotheekleden reserveren via de website boeken, luisterboeken en dvd's en scannen deze zelf bij het lenen en terugbrengen.

Programma Jeugd en onderwijs
Ook voor dit programma trekt Druten de beurs: 34.730 euro. Dit programma bestaat uit (voor-)leesbevorderingsactiviteiten. Dit gebeurt om taalachterstanden bij kinderen te voorkomen. Want, zo stellen burgemeester en wethouders, "Een taalachterstand op jonge leeftijd is een indicator voor laaggeletterdheid."  Ook is er het programma  " De Bibliotheek op School (DBos)" Dit stimuleert leerlingen in het basisonderwijs om meer te lezen. En de kinderen leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games (mediawijsheid). Drie basisscholen in de gemeente Druten nemen deel aan DBoS.

Door Piet Zeeuwen