Op de filmset in Zaal Rutten in Wamel.
Op de filmset in Zaal Rutten in Wamel. Foto: Hanneke de Vries-Hoefnagel

Watersnoodramp 25 jaar geleden

Algemeen

WAMEL – Donderdag 26 september werd Zaal Rutten omgetoverd tot een filmset waar personen verhalen en ervaringen vertelden over de watersnoodramp van 1995, vastgelegd door Hans Hermans en Martin Maat die een documentaire hierover maken.

Het laatste shot wordt gedraaid en de handen worden geschud. Oud-wethouder Hans van Zwam en Jan Pompen vertrekken. De hele ochtend zijn beiden aan het woord geweest om ervaringen en verhalen te vertellen over de watersnood van 1995. Producenten Hans Hermans en Martin Maat brengen in beeld hoe Nederland deze grote evacuatie onderging.

Hans en Martin, eigenaren van ICU Documentaries, maken vier afleveringen van vijftig minuten waarin ze laten zien hoe Limburg tegen het water vocht, hoe de druk in Maas en Waal opliep, de evacuatie tot stand kwam en de laatste aflevering gaat over de terugkomst van de bewoners en hoe momenteel de dijken worden onderhouden. Voor Hans staan de watersnood en evacuatie nog op het netvlies: 'Het is maar 25 jaar geleden, maar beelden laten zien hoe lang dat geleden eigenlijk is. We waren beginnende verslaggevers en dit was één van onze eerste opdrachten. Het waren maar tien dagen. Toch had het behoorlijk wat impact. Het was zeker erg, maar de media blies het een beetje op. Tegenwoordig zouden we van een mediahype spreken. In Maas en Waal is er gelukkig niets ernstigs gebeurd, maar in Limburg werden mensen met bootjes uit hun huizen gehaald.' Martin vult aan: 'Het was heel bijzonder hoe duizenden mensen hun huizen moesten verlaten. We maken een documentaire met beelden van nu, de verhalen en ervaringen van mensen die het hebben meegemaakt en beelden uit het archief. Dan pas zie je echt hoe lang 25 jaar geleden is. Je ziet het aan de kleding, de telefoons, enzovoort.'

Op 2 februari is op NPO2 de eerste aflevering te zien.

Speciaal ter herdenking aan 25 jaar watersnood zoekt de Maas en Waler verhalen die niet verloren mogen gaan. Kent u een verhaal dat betrekking heeft op de watersnood, mail naar redactie@demaasenwaler.nl.

Door Hanneke de Vries-Hoefnagel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding